Vi kan ikke komme uden om det – julen nærmer sig, og enden på året kan skimtes. 2023 har været et ekstraordinært spændende år for os i Lokale og Anlægsfonden.

I år har flere nyskabende spændende fondsstøttede projekter modtaget flotte, også internationale, priser. En lang række andre interessante projekter, der skaber nye rammer for fritidslivet, har modtaget støtte fra fonden. Vi har etableret en ny pulje, hvor man kan få både faglig sparring og konkret støtte på i alt 16 mio. kr. årligt til stærke lokale mødesteder. Vi har implementeret en helt ny uddelingsstrategi, som skal gøre fondens fokus endnu mere tydeligt, og som led heri har vi øget vores fokus på bæredygtighed. Og 2023 er også året, hvor vi har fået ny bestyrelsesformand. I sandhed et vildt år.

Du kan her i julekortet se nogle af de projekter, vi har fået mulighed for at udvikle og støtte i 2023 – og der er mange flere af dem på fondens hjemmeside, der også fik et make-over i 2023.

Vi glæder vi os allerede til endnu flere nye, spændende projekter og samarbejder i 2024. Alt sammen på den anden side af en skøn juleferie.

Rigtig glædelig jul og godt nytår!

I 2023 realiserede vi otte inspirerende mødesteder

Naturpark Amager – Naturpark for alle, Det Grønne Samlingshus i Hjerk, Banehuset i Sommersted, Søsporten i Aarhus, Maritimt Center Esbjerg, Kreativt hus for børn, Fælles Mødested Tarup-Davinde, Skævinge Kultur-, Idræts- og Fritidshus.

Du kan se og læse om nogle af dem her:

Vandsportens ikoniske varetegn 

Lørdag den 21. januar 2023 blev Maritimt Center i Esbjerg indviet. Det nye maritime mødested understøtter danskernes stigende interesse for at være aktive i naturen.
I udformningen og udviklingen af projektet har alle projektets parter arbejdet hen imod et stærkt delende hus, hvor mødet mellem husets forskellige brugere er i fokus, og hvor de bebyggede arealer udnyttes bedre.

Et inspirerende børneunivers i Roskilde 

Børnekulturhuset i Roskilde er blevet forvandlet til et inspirerende børneunivers, der pirrer både nysgerrighed og fantasi.
I huset kan børn og barnlige sjæle gå på opdagelse i de fire udstillingsrum, lege både ude og inde, spise deres madpakker i kælderen, fortælle historier og sætte fantasien fri ved at lave deres egne medaljer, tegne deres drømme, se kortfilm eller prøve kræfter med de forskellige kreative workshops.  

Overnat i et søpindsvin 

Flere og flere danskere overnatter i shelters og er aktive i naturen. Så gør som dem, og snup en overnatning i naturskønne omgivelser i det unikke naturområde i Tarup-Davinde på Fyn. Her er en række shelters blevet anlagt, og de er til rådighed for alle, der måtte have lyst til en overnatning i det fri.  

Nyt sted for alle vandhunde i Aarhus

Søsporten er et nytænkende maritimt foreningshus, hvor der i arkitekturen er arbejdet med transformation, social bæredygtighed og kunst.
Huset blev indviet lørdag den 14. januar, og her kan aarhusianerne dyrke aktiviteter inden for vandsport blandt andet roning, kanon, kajak og dykning.  

Udviklingsprojekter – vores otte nye indsatsområder

Som udviklingsfond er vi sat i verden for at udvikle faciliteter til danskernes fritidsliv ved hjælp af projektsparring, udviklingsrådgivning og økonomisk støtte. Projekterne skal have stærk lokal betydning og national relevans. 

I år har vi lanceret otte nye indsatsområder:

LOA har lanceret to nye kampagner i år

Kampagnen Strandlivets rum og rammer skal vise nyskabende arkitektoniske bud på faciliteter til friluftsliv ved kyst, sø eller å i Danmark, Grønland og på Færøerne. Der er udvalgt i alt ti projekter, som skal være en del af kampagnen.
Med udgangspunkt i de lokale stedbundne kvaliteter skal kampagnen løfte det arkitektoniske niveau i vandfriluftslivets faciliteter. De nye faciliteter skal styrke tilknytningen til naturen og sikre adgang til friluftsaktiviteter for flere brugergrupper og dermed have fokus på varierede aktivitetsformer, der inkluderer flere i friluftslivet.   

Kampagnen Biblioteket som kulturhub undersøger, hvordan vi udvikler bibliotekets fysiske rum fra traditionel boglade til levende og engagerende mødested. Det ønsker Lokale og Anlægsfonden at skabe ny viden om og samtidig inspirere og producere viden om biblioteket. Kampagnen skal medvirke til at udvikle og nytænke folkebiblioteket på en bæredygtig måde, hvor biblioteket er vært og brugergrupperne og aktiviteterne mangfoldige.

Ny viden

Viden kvalificerer den gode beslutning og dermed det gode projekt. I 2023 udkom vi med to vidensproduktioner. 

Fundament –

stiller skarpt på fem kulturfællesskaber, som er drevet af næste generation af kulturskabere, nemlig de unge. Publikationen er lavet for at synliggøre, at det bobler ude i det danske kulturlandskab med en masse nye initiativer, som de unge står bag.

Nye muligheder i gamle gymnastiksale –

er et katalog, som giver fem eksempler på moderne og tidssvarende omdannelser af gamle gymnastiksale.
I kataloget kan du læse ti gode råd til, hvordan du kommer i gang med den proces, der kan føre til en ny og opdateret gymnastiksal.

Flotte arkitekturpriser til to projekter

Både Skanderborg Søtorv og Esbjerg Maritime Center fik priser i år.
Faktisk har det regnet med priser til vandsportens ikoniske vartegn i Esbjerg, som har vundet fire priser for bygningens arkitektur: både IAKS Architecture Prize, Danish Wood Award 2023 for bygningens arkitektur, Årets Byggeri 2023 ved Building Awards 2023 samt ‘Årets Byggeri 2023’ i Danmark i kategorien ”Uderum”. Maritimt Center i Esbjerg er tegnet af WERK Arkitekter og Snøhetta. 

Skanderborg Søtorv fik også en flot IAKS Architecture Prize. Det er Spektrum Arkitekter, der har tegnet projektet.
I Lokale og Anlægsfonden er vi stolte af at have været en del af begge projekter.  

Lokale og Anlægsfonden har været en tur forbi Maritimt Center i Esbjerg og taget disse billeder og talt med formanden for roklubben, Lars Bisgaard om tilblivelse af faciliteten. I interviewet fortæller Lars om, hvordan de mange forskellige brugergrupper i starten ikke kunne se idéen i at dele facilitet, men at de i dag er glade for beslutningen. De er nemlig endt med at have et ekstremt populært mødested, som emmer af liv.

Tak for i år og på gensyn i 2024.

Vi holder Nytårskur torsdag den 18. januar i Nyborg – du kan tilmelde dig her
Vi håber at se dig!

Fotos af Ulf Elbrønd og Lasse Skov. Image by rawpixel.com on Freepik. Image by kjpargeter on Freepik