Fremtidens svømmeanlæg

Velkommen til Lokale og Anlægsfondens temaside om svømmeanlæg.

Her kan du få indblik i vores erfaringer og viden om at bygge svømmeanlæg.


Fremtidens svømmehal
En svømmehal er ikke bare en svømmehal, for der er stor forskel på brugernes behov og aktiviteter – leg, konkurrence, motion, wellness, svømmelære og vandsport.

Det stiller krav til svømmehallens funktioner og kapacitet, og det kan være svært at gøre alle brugere tilfredse samtidig.

Derfor arbejder vi med forskellige typer svømmeanlæg og designløsninger – under, i og over vandoverfladen.

Hvilke udfordringer tager vi fat på? 

  • Undersøgelsen ‘Hvad er et velfungerende svømmeanlæg?’ fra 2018 viser, at knap en tredjedel af brugerne i danske svømmeanlæg føler sig begrænsede af andre. Hvordan skaber vi velfungerende flerfunktionelle anlæg?
  • Svømning er den næstmest populære motionsaktivitet blandt børn. 50 pct. af de 7-9-årige går til svømning. Hvordan understøtter vi det behov – blandt foreninger og offentlige badegæster?
  • Teenagere falder fra – 38 pct. af de 10-12-årige går til svømning, og det gælder 17 pct. af de 13-15-årige. Hvad kan vi gøre for at fastholde de unge, så svømmehallen ikke kun er et sted, man kommer for at lære og svømme?
  • En svømmehal består traditionelt af standardiserede bassiner på 25 og 50 meter. Men nye former for vandsportsaktiviteter, wellness og leg rykker ind i svømmehallen. Hvordan skubber vi forståelsen for at bygge og indrette svømmehaller til de mange behov?
  • Svømmehallen er en teknisk kompliceret facilitet, der kan sammenlignes med en avanceret industribygning med ekstraordinært store krav til indeklimaet. Hvordan kan vi imødekomme det?
  • Ingen andre fritidsfaciliteter er så dyre i etablering og drift som svømmehalllen. Hvordan kan vi tænke i bæredygtige designs?

På denne temaside kan du finde råd og eksempler på, hvordan vi har løst udfordringerne. 

Fremtidens svømmeanlæg

Jakob Færch, udviklingskonsulent i Lokale og Anlægsfonden fortæller om, hvordan vi arbejder med de forskellige typer af svømmeanlæg og brugerbehov.Film: Ulf Elbrønd.

Skip to content