Fremtidens forsamlingshuse – et aktivt hus

Velkommen til Lokale og Anlægsfondens temaside om forsamlingshuse.

Her kan du få indblik i de erfaringer, indsatser og udfordringer, vi arbejder med. Du kan også se forskellige eksempler på at modernisere forsamlingshuset.

Hvorfor skal forsamlingshuset nytænkes?

I 1900 blomstrede forsamlingshusene i Danmark, men mange er i dag utidssvarende og oplever, at aktivitetsniveauet daler. Samtidig er cirka 40 procent af forsamlingshusene nedslidte og har behov for renovering.

Derfor tog Lokale og Anlægsfonden i 2011 fat på kampagnen ’Aktive Forsamlingshuse’ for at give husene et arkitektonisk løft og nytænke aktiviteterne for en fremtidig bæredygtig drift.

Det er blevet til tre forskellige bud på forsamlingshuse:

Læs mere i artiklen: Forsamlingshuset skal nytænkes

Hvilke udfordringer tager vi fat på?

Nogle af de udfordringer og potentialer, Lokale og Anlægsfonden arbejder med er:

  • Behov for modernisering: Mange forsamlingshuse står overfor en stor renoveringsopgave – er utidssvarende i bygningsstand, arkitektur og indhold. Er det muligt at give dem nyt liv?
  • Delefaciliteter: Små lokalsamfund har svært ved at opretholde drift og dynamik. Kan de supplere hinanden ved at dele faciliteter til fritidsliv frem for at bygge nyt og konkurrere?
  • Lukkede skoler: Folkeskoler står tomme over hele landet, og med lukningen mister små byer en central livsnerve. Kan vi omdanne dem til nye formål for idræt, kultur og fritid?
  • Nye aktivitetstrends: Nye aktiviteter kommer til, og interessen for at bruge byrummet og naturen til fritidsliv er stor. Hvordan kan forsamlinghuset understøtte det?

Søg mere viden om at løse udfordringerne i vores eksempelprojekter og værktøjer nedenfor.

Her kan du også søge inspiration, hvis du vil i gang med at modernisere dit forsamlingshus. Se fx gode råd og værktøjer og læs mere om vores ansøgningsprocedure her.

Skip to content