I Lokale og Anlægsfonden vil vi gerne bidrage til at styrke det aktive og gode liv på landet og i landsbyerne. Landdistrikterne er under forandring, og tallet for hvor mange mennesker, der bor i landdistrikterne, er faldende. Til gengæld er den oplevede livskvalitet højere end i byerne, og en del af forklaringen på netop dette er stærke fællesskaber og gode mødesteder, der kan styrke de lokale fællesskaber og fritidsliv.
Foto: Leif Tuxen
Det gode mødested
I Lokale og Anlægsfonden tror vi på, at et godt mødested gør det naturligt at samles på tværs af alder, interesser og behov, og et godt mødested kan have mange former. Vi tænker, at et godt mødested gør det naturligt at samles på tværs af alder, interesser og bopæl som ramme for både det tilfældige møde og de planlagte arrangementer. Det er inkluderende og styrker lokalområdets fællesskab og fritidsliv. Brugsen og idrætshallen er i dag typiske og vigtige mødesteder i lokalsamfundet, men hvad med fx busholdepladsen og børnehaven?
Landsbyklynger og mødesteder
Der kan være brug for nytænkning, når flere landsbyer går sammen i et nyt fællesskab. Skal der bygges nyt? Bygges til? Eller kan vi transformere eksisterede bygningsmasse til nye formål?
I perioden 2016-2019 støttede Lokale og Anlægsfonden udviklingen af 24 landsbyklynger sammen med Realdania og DGI. Arbejdet viste, at den enkelte landsby styrkes, når man etablerer klynger og samarbejder på tværs.
Som en opfølgning på dette arbejde lancerede vi og Realdania i 2019 en fælles kampagne Mødestedet med udvikling af fysiske mødesteder i netop landsbyklyngerne.
Det er der kommet en række eksempelprojekter ud af, som du kan læse mere om på siden her.