I ligestillingens navn kan man stille spørgsmål ved, om det er gammeldags og ude af trit med tiden at tale om et særligt fokus på piger/kvinder i forhold til idrætsfaciliteter. Svaret er nej! Faktum er, at idrætten ikke er i nærheden af ligestilling.

Idrættens kulturelle koder er stærke, og de understøttes af de faciliteter, hvori koderne er skabt, og dermed ekskluderes – om end utilsigtet – en stor del af idrættens udøvere.

Hvis vi fortsætter med at bygge idrætsfaciliteter efter forældede logikker, så fastholder vi et forældet idrætsbillede.

Derfor vil vi i Lokale og Anlægsfonden gerne udfordre ”plejer” – og i dialog med jer, der har lyst til at udvikle nye måder at arbejde med fritidslivet og dets faciliteter med særligt fokus på piger og unge kvinder, så vi sammen kan udfordre de traditionelle facilitetsformer.

Fletværket – et projekt skabt af unge kvinder

Her på siden kan du møde projektet “Fletværket” – et fysisk mødested, som skal ligge på Himmelev Gymnasium i Roskilde. Projektet er tegnet af Cornelius Vöge Arkitekter og er udarbejdet sammen med piger fra Himmelev gymnasium og Roskilde Pigefodboldklub. 

Hvem kan levere viden til platformen?

Alle der har relevant viden indenfor temafeltet, kan anmode om at få delt materiale på platformen. For at undgå ”døde links” skal materiale, der ønskes delt, leveres som PDF, video eller billeder. Platformen må ikke bruges til reklame for kommercielle virksomheder. Relevant materiale kan indsendes til lr@loa-fonden.dk

Gense vores seneste webinar om nye faciliteter til piger og unge kvinders fritidsliv

Viden og inspiration

Videnudgivelser om emnet: 

Henning Larsen Architects og Syddansk Universitet har lavet en undersøgelse af teenagepigers behov i byrummet. Hent Urban Mind her

Syddansk Universitet Institut for Idræts og Biomekanik har lavet en undersøgelse om pigers idrætsdeltagelse. Hent undersøgelsen her  

Inspirerende artikler med fokus på byrum og de bagvedliggende tanker og problemstillinger: 

 

De unge kvinder og piger: faciliteter og trivsel 

På Idrætsmødet sætter vi fokus på, hvordan vi kan få endnu flere piger og kvinder til at dyrke idræt. Idrættens kulturelle koder er stærke – men måske også forældede, når vi taler ligestilling, I LOA mener vi, at tiden er inde til nye idealer og nye fysiske rammer. Det byggede idrætsmiljø understøtter ikke de trivselsfremmende fællesskaber, som pigerne og de unge kvinder efterspørger. Derfor er LOA med i samtalen “Trivsel og idræt for piger og unge kvinder” for at bidrage med viden og erfaringer på området. 

Du kan også møde os til en sparringsession om fritidsfaciliteter til piger og unge kvinder. Sidder du med et konkret projekt, projektidé eller projekttanker, så kom forbi og tal med os. Det er Line Rude, udviklingskonsulent i fonden, der tager imod med sparring og viden om emnet. 

Mød Line Rude i sessioner på sporet: De unge voksne

  • Trivsel og idræt for piger og unge kvinder, tirsdag den 23. april kl.15.30-16.30
  •  Nye fritidsfaciliteter til piger og unge kvinder, tirsdag den 23. april kl.16.45-17.15

Som et led i arbejdet med at samle viden om piger, ungdomsliv og idrætsfaciliteter, har vi oprettet et netværk på LinkedIn, hvor erfaringer på området kan deles på tværs af faggrupper.

Det er muligt at se og blive medlem af netværket her – alle er velkomne.

Inspiration

Videns- og inspirationskatalog - attraktive idrætsfaciliter for piger
Download
Make Space for Girls - Parkwatch Report September 2023
Download
Arkitektur, kvinder og idræt
Download

Kontakt

linerude-round
Line Rude

Udviklingskonsulent

Sidsel Hye-Knudsen
Sidsel Hye-Knudsen

Udviklingskonsulent – barselsorlov