Se flere billeder

Billeder fra projektet

SHORES Langeland

Natur- og vandaktiviteter er at finde helt i toppen af danskernes foretrukne fritidsbeskæftigelser. Derfor har Langeland Kommune fået en fantastisk idé – de vil skabe et sandt aktivitetsparadis for alle, der har hang til SUP, lystfiskeri, UV-jagt, windsurf, kajak, sejlads, kitesurf, sauna, svømning og dykning. Der er udpeget fire ’spots’ på øen i henholdsvis Bagenkop, Rudkøbing, Lohals og Bukkemosen, som er omdrejningspunktet for SHORES Langeland.

Natur- og vandaktiviteter er at finde helt i toppen af danskernes foretrukne fritidsbeskæftigelser. Derfor har Langeland Kommune fået en fantastisk idé – de vil skabe et sandt aktivitetsparadis for alle, der har hang til SUP, lystfiskeri, UV-jagt, windsurf, kajak, sejlads, kitesurf, sauna, svømning og dykning. Der er udpeget fire ’spots’ på øen i henholdsvis Bagenkop, Rudkøbing, Lohals og Bukkemosen, som er omdrejningspunktet for SHORES Langeland.

Der etableres faciliteter på hvert af de fire udvalgte lokationer. Lokale og Anlægsfonden bliver en aktiv part i udarbejdelsen af projektet og vil sætte sit præg således, at de enkelte spots kommer til at fungere som dedikerede aktivitetssteder, men også som steder på ruten for vandrere, cyklende og andre besøgende, der ønsker at nyde de helt rolige friluftsaktiviteter på øen.

Bagenkop (Springet)
‘Springet’ er ideen om at udnytte den tidligere færgehavn fra Bagenkop-Kiel færgen og transformere det 4.000 m2 store havnebassin til et dybt og relativt roligt vandområde, der er designet til at skabe helt særlige oplevelser i vandet i Bagenkop. Springet er projektets største facilitet, og vil fungere som et fælles lærings- og træningssted, hvor du bliver tryg med vandet, afprøver forskellige vandaktiviteter og ”hænger” ud. Et samlingssted for lokale såvel som besøgende. Det er i og omkring Springet, at fællesskaber opstår, og hvor man mødes på kryds og tværs af vandaktivitetsinteresser.

Rudkøbing (Dækket)
I Rudkøbing er faciliteten ’Dækket’ placeret på lystbådehavnens nordligste molearm med udsigt over Langelandsbroen og bugten. Selve bygningen lægger sig oven på terrænnet og eksisterende stensætning op ad adkomstvejen. Dækket består af en brugerbygning på 140 m2 med omklædning, sauna, klublokale, depotrum og en 60 m2 overdækning, der giver mulighed for ophold udendørs. Flydebroer skaber en naturlig afgrænsning af et mindre svømmeområde, der ligger i læ for vind og bølger.

Broanlægget placeres tæt på eksisterende flydebro ved slæbestedet ved lystbådehavnens sejlklub, således at disse kan drage nytte af hinanden. Trapper og ramper fører fra bygningen ned til vandet og giver mulighed for let adgang for alle vandaktiviteter.

Nordstrand, Lohals (Hytten)
Ved Lohals på Langelands Nordstrand etableres ’Hytten’ i tilknytning til en eksisterende toiletbygning på den vestlige side af ankomstvejen fra Lohals havn. Den eksisterende toiletbygning på 30 m2 indarbejdes i en moderniseret tilbygning, der også indeholder depot (20 m2), tekøkken (30 m2) og omklædningsenhed på 50 m2 med omklædningsrum og sauna. Saunaen ligger for enden af bygningsværket med panoramaudsigt over havet. Med opholdsrummet og køkken bidrager ’Hytten’ både til samvær og formidlingsaktiviteter for de lokale. Mellem bygningen og kysten løber et naturdige, hvorpå der etableres en let svævende badebro med et udsigtspunkt.

Bukkemose (Loungen)
Ved Bukkemose ligger et særligt populært spot til undervandsjagt (UV-jagt) og lystfiskeri. ‘Loungen’ er en let støttefacilitet – en friluftspavillon, der placeres for enden af det eksisterende slæbested, bag diget.

Bygningen er udelukkende uopvarmet og fremstår helt åben og let tilgængelig, let hævet over terræn på kanten af eksisterende parkering og med udsigt ud over havet. Bygningen understøtter de behov, der vil være i forbindelse med UV-jagt, og er i sig selv mere en funktion end en bygning.

I design af pavillonen er der taget højde for den dominerende vindretning fra sydvest, så der altid er læ at finde et sted i pavillonen. Der etableres et toilet og specifikke funktioner, der kan bruges til håndtering af UV-jagt-udstyr, fangst og klargøring af fisk.

De faciliteter, projektet kommer til at bestå af, vil skabe trygge rammer for alle brugere, især børn og unge, som ønsker at give sig i kast med de udendørs aktiviteter på og ved vandet. SHORES placerer sig strategisk med flere af fondens nuværende indsats- og udviklingsområder. Det er øens 12.000 beboere og de mere end 500.000 årlige overnattende gæster der kommer til at nyde godt af dette vandsportsmekka i den sydlige del af Storebælt.

Langeland Kommune og organisationen Geopark Det Sydfynske Øhav har gennem de seneste 5 år haft et større samarbejde med lokale foreninger, efterskoler og borgergrupper i aktivitets- og projektudvikling og identificeret steder og aktiviteter med størst potentiale på øen. Det store stykke arbejde er ikke gået næsen forbi os i Lokale og Anlægsfonden, og derfor ser vi store muligheder for at løfte niveauet for øens attraktive vandaktiviteter. SHORES Langeland skal summe af liv 24 timer i døgnet 365 dage om året og skabe rammer, der letter adgangen for nye brugergrupper og giver muligheder for at introducere inaktive, børn, unge og vandsports-uvante brugere til det udendørs vandmiljø. Det er derfor, vi går med i projektet med både viden og støttekroner.

Se flere billeder

Billeder fra projektet

Skip to content