Thisted kommune har etableret Danmarks første havbad ved Nørre Vorupør ved Vesterhavet.
Vesterhavet er et sjovt, men også farligt sted at bade, derfor er det oplagt at etablere et lukket område (havbad), som hele tiden forsynes med nyt og friskt havvand, men som samtidig hverken har høje bølger, understrøm eller hestehuller. Havbadet er et unikt anlæg, der funktions- og aktivitetsmæssigt tilbyder mulighed for vandleg, vandkajakpolo, vandbasket, snorkel/dykkerbane, svømmeundervisning, vinterbadning etc. samt strand aktiviteter som f.eks. udendørs fitness.
Målgruppen er tænkt bredt – fra små børn, og andre der ikke kan svømme, til mennesker med bevægelseshandicap, ældre og svagelige, og dem der gerne vil lære at sejle i havkajak i trygge omgivelser, inden de begiver sig ud på det åbne hav.
Projektet skal samtidig inspirere andre til at bruge vores kyster mere aktivt og skabe bedre rammer for de mange fritids- og friluftsbrugere af de danske strande og kyster.
Nørre Vorupør havbad er målrettet store og små
Brugerne er dem der gerne vil prøve kræfter med Vesterhavet under sikre og trygge forhold – hvad enten det er for at svømme, lege, dykke eller forbedre færdighederne i havkajakken.
Havbadet er anlagt ved molen i Nørre Vorupør, og er sikret med en mur, der løber parallelt med molen. Muren dæmmer op for store bølger og direkte passage til havet samtidig med, at der sker en konstant udskiftning af badevandet i havbadet.
Selve havbadet er suppleret af en række aktiviteter inde på land. Blandt andet beachvolley, strandfodbold samt udendørs fitness og styrketræningsredskaber.
Dertil er der opført omklædnings- og toiletfaciliteter samt en sauna, der sikrer, at vinterbaderne kan få varmen igen, når de har brugt havbadet. Området er landskabeligt anlagt, så klitter vil skabe læ på området omkring havbadet.
Det banebrydende projekt er etableret i samarbejde mellem Lokale og Anlægsfonden, Det Obelske Familiefond, Realdania og Thisted Kommune og er en del af en større udvikling, der skal styrke Thy som natur- og friluftscentrum.
Projektet støttes af Lokale og Anlægsfonden, da det fremtræder som et særligt eksempel på, hvordan der kan skabes rammer for bevægelse og leg ved den jyske Vester havet og de danske strande.