Se flere billeder

Billeder fra projektet

Svømmesø og naturaktiviteter i Vejle

Vejle får inden længe en biologisk renset svømmesø og to nye naturstøttepunkter. Projektet kaldet ”Aquascape” bliver etableret ved Vejle Idrætshøjskole og Vejle Idrætsefterskole, men bliver offentligt tilgængeligt for foreninger og svømmegæster.

Vejle får inden længe en biologisk renset svømmesø og to nye naturstøttepunkter. Projektet kaldet ”Aquascape” bliver etableret ved Vejle Idrætshøjskole og Vejle Idrætsefterskole, men bliver offentligt tilgængeligt for foreninger og svømmegæster.

Selv om det giver god mening i forhold til miljø og økonomi, findes der kun ganske få svømmesøer med kemikaliefri naturlig biologisk rensning i Danmark. Heraf kun en enkelt, der er offentligt tilgængelig.

Lokale og Anlægsfonden har med inspiration i tyske og østrigske løsninger indsamlet viden om, hvordan svømmesøer kan tilpasses danske forhold. Denne viden bliver nu bragt i spil i et nyt projekt i Vejle, hvor idrætshøjskolen og idrætsefterskolen har besluttet et etablere ”Aquascape”, som bliver et landskab med svømmesø og to tilhørende støttepunkter for det aktive udeliv i området ved Nørreskoven.

Aquascape bliver offentligt tilgængelig om morgenen og om eftermiddagen, når skolerne ikke bruger faciliteten. 

Lokale og Anlægsfondens mangeårige arbejde med at åbne skolebyggeriet op for foreningslivet og borgere får nu endelig et fuldskala eksempel i samarbejde med en idrætshøjskole.

Mere behagelig oplevelse uden kemikalier
Vejle Idrætshøjskole og Vejle Idrætsefterskole valgte en mere moderne, økonomisk fordelagtig og miljøvenlig løsning med en biologisk svømmesø, da nye regler for friluftsbassiner betød, at skolernes gamle bassin ikke længere kunne godkendes.

Det eksisterende bassin bliver bygget om og der bliver tilføjet et nyt rensebassin, hvor badevandet renses med sandfiltre, naturlige bakterier og planter. Altså helt uden brug af klor som i de traditionelle friluftsbade. Den kemikaliefri sø gør det også til et langt mere behagelig oplevelse for brugerne, fordi vandet vil være sundere og føles ”blødere” at svømme i.

Som et ekstra plus kan svømmesøen benyttes hele året rundt modsat det gamle friluftsbassin, der kun kunne bruges om sommeren. Til gengæld bliver svømmesøen ikke kunstigt opvarmet. Driftsøkonomien vurderes til at blive omkring 250.000 kr. billigere end et traditionelt friluftsbassin om året. Set på kemikalier spares der et ton saltsyre og otte ton klor årligt.

Omkring svømmesøen, rensebassinet og et udspringstårn etableres et 890 m² stort trædæk med fitnesszone, chillzone til afslapning og hygge, et vildmarksbad og omklædning. Blandt brugerne vil der naturligvis være svømmere og badegæster, men aktiviteter i mange andre vandsportsgrene får også plads. Fx dykning, kajak, vinterbadning og triatlon. På trædækket bliver der plads til yoga, calisthenics og udstrækning.

Støttepunkter til udendørs aktiviteter i Nørreskove
Aquascape kommer til at handle om mere end at svømme og bade. For at understøtte danskernes stigende interesse for at være aktive udendørs og samtidig åbne skolernes område endnu mere for offentlig adgang, bliver der opført to støttepunkter på kanten af skolernes område og Nørreskoven.

Det ene af de to friluftsstøttepunkter, kaldet ”Højen”, får karakter af et 135 m² stort trædæk i forskudte plateauer med ramper og trapper med en overdækning på toppen. Højen bliver placeret ved siden af den eksisterende klatrevæg på skolernes område. Højen bliver bindeleddet mellem natur og skoleområde. Der kommer en svævebane fra Højen ned til skoven.

Det andet friluftsstøttepunkt, kaldet ”Tanken”, bliver et 120 m² stort udendørs depot til mountainbikes, klatreudstyr, havkajakker og andet grej til det aktive friluftsliv. Der kommer værksted og vaskeplads til cykler, udendørs køkken, opholdsplads – og toiletfaciliteter, der ofte bliver glemt, når der etableres faciliteter til friluftslivet.

Aquascape er tegnet af arkitekterne fra KRADS. I alt koster projektet 14,9 mio. kr. at etablere. Vejle Idrætshøjskole og Vejle Idrætsefterskole betaler selv 5,4 mio. kr. Vejle Kommune støtter med 1,5 mio. kr. Det samme gør Isabellafonden. Lokale og Anlægsfonden har netop bevilget 4 mio. kr. til projektet. Det resterende beløb vil blive rejst via yderligere fondsansøgninger.

Se flere billeder

Billeder fra projektet

Skip to content