Se flere billeder

Billeder fra projektet

Støttepunkter til udeliv i Det Sydfynske Øhav

Lokale og Anlægsfonden har medvirket til udviklingen af 18 støttepunkter til udelivet i Det Sydfynske Øhav. Støttepunkterne er skabt som en familie af fem forskellige bygninger, der kan indpasses i den lokale natur og sammenhæng.

Lokale og Anlægsfonden har medvirket til udviklingen af 18 støttepunkter til udelivet i Det Sydfynske Øhav. Støttepunkterne er skabt som en familie af fem forskellige bygninger, der kan indpasses i den lokale natur og sammenhæng.

Støttepunkterne er etableret langs kyster i kommunerne Svendborg, Langeland, Ærø og Faaborg-Midtfyn. Betegnelsen ‘blå støttepunkter’ skyldes, at de på forskellig vis støtter de mange populære aktiviteter ved havet. De såkaldte blå støttepunkter skaber mulighed for at tage ophold eller overnatte langs den smukke kyststrækning 

Projektet er sat i værk af det tværkommunale selskab Naturturisme I/S, der i 2011 udpegede seks særlige brugergrupper til en friluftsstrategi for Det Sydfynske Øhav: havkajakroere, lystfiskere, lystsejlere, dykkere og undervandsjægere, surfere og de almindelige naturnydere.

Støttepunkter med stærk lokal referenc
Støttepunkterne til udelivet i Det Sydfynske Øhav er et eksempel på en fin og inspireret arkitektonisk bearbejdning af de overnatningsshelters, der kendes fra mange steder i landet. Støttepunkterne til udelivet i Det Sydfynske Øhav har en stærk lokal reference, men bærer samtidig en universel udformning, der både kan inspirere til nye bygninger til friluftslivet eller bruges som de er andre steder.

De fem bygninger i familien af støttepunkter har forskellige kvaliteter, og kan udformes og kombineres på forskelllige måder.

  • ”Havtasken” er et stort shelter, der kan rumme ni overnattende voksne fordelt på et opholdsrum i grundniveau og to hemse. Bygningen kan opvarmes med en ovn, og et solcellepanel gør det muligt at oplade mobilen langt væk fra en almindelig strømkilde. Havtasken kan også bruges som fuglekigsplateau ved at ændre den øverste hems.
  • Stenbideren” kan både stå på land eller placeres på en flydeponton på havet. Den kan bruges som overnatningssted eller som sauna.
  • ”Ålekvabben” er designet til at kunne rumme grejopbevaring, tørreplads, omklædning og toilet.
  • ”Ulken” kan indrettes som overnatningssted, depotrum eller omklædning.
  • ”Hornfisken” er primært udformet som kajakhotel med mulighed for oplagring af indtil ni kajakker, men kan også fungere som madpakkehus for større grupper.


De 16 steder langs kysten vil hver få opstillet en eller flere af de fem bygningstyper, alt efter hvilke brugergrupper lokaliteten forventes at tiltrække, og hvilke funktion pladsen skal have.

Søttepunkterne bliver også en naturlig forlængelse af det kommende havnebad og blå “hovedstøttepunkt” for det maritime friluftsliv, som anlægges i Faaborg med støtte fra Lokale og Anlægsfonden.

Foto: Jesper Balleby / LUMO Arkitekter

Mere viden

Se flere billeder

Billeder fra projektet

Skip to content