Se flere billeder

Billeder fra projektet

Multihuset Pulsen i Salling

I den lille landsby Balling i Skive Kommune er der opført noget ganske sjældent – nemlig et bæredygtigt multihus til idræt, kulturoplevelser, wellness og behandling.

I den lille landsby Balling i Skive Kommune er der opført noget ganske sjældent - nemlig et bæredygtigt multihus til idræt, kulturoplevelser, wellness og behandling.

Pulsen i Salling, som bygningen kaldes, viser, hvordan arkitektur og teknik kan spille sammen og overordnet skabe nytænkende rammer om idræt, kultur og sundhed.

Samtidig kan de tekniske og materialemæssige løsninger i bygningen, inspirere andre med ønsker om at tage fat på en bæredygtig fremtid inden for idræts- og kulturbyggerier.

Arkitekturen afspejler landsbyen
”Pulsen i Salling” er bygget udenpå en eksisterende idrætshal i Balling, hvis ombyggede rum udgør 1.745 m² af husets areal.

I virkeligheden er der ikke tale om ”et multihus”, men om en hel lille overdækket idræts-, kultur- og sundhedsby på 4.570 m². Et arkitektonisk greb, der på en fin måde afspejler landsbyen Balling. Den centrale del af bygningen er ”aktivitetsrummet” på 725 m², der som et gadeforløb inde i huset binder de forskellige funktioner og bygninger sammen under samme tag.

”Pulsen i Salling” rummer med aktivitetshus til idræt, et kulturhus, et sundhedshus med læger, tandlæger og fysioterapi, et mindre fitnesshus og et større wellnesshus samt klubhus og omklædningshus det meste, som landsbyen Balling med 1.200 indbyggere og et opland på ca. 8.000 mennesker kan ønske sig af muligheder for idræt, underholdning og behandling.

Zoner med forskellige temperaturer og naturlig ventilation
De større bæredygtighedstanker i projektet består blandt andet af en zoneinddeling af de forskellige dele af ‘Pulsen’. Hver ”bygning” inde i multihuset har sin egen klimazone med varierende temperaturer alt efter rummenes funktion. Zonerne gør det også muligt at bruge naturlig ventilation, der ikke belaster miljøet.

Om vinteren vil det dog være nødvendigt at bruge mekanisk ventilation, men i et system med effektiv varmegenvinding og lavt strømforbrug.

Andre bæredygtighedstiltag er isoleret klimaskærm rundt om alle såkaldte ‘bygninger’ inde i ”Pulsen”. Energieffektive vinduer, 500 m² solcelleanlæg, energieffektiv LED-belysning, reduceret forbrug af kunstig belysning og varmegenvinding på varmt brugsvand – fx fra omklædningsrummenes brusere.

Se flere billeder

Billeder fra projektet

Skip to content