Lethallen er udviklet af Lokale og Anlægsfonden i samarbejde med et team af arkitekter og ingeniører. Efterfølgende valgte Gentofte Kommune at opføre lethallen som den centrale bygning i et større område, der er udlagt til streetaktiviteter.
Hallen i Gentofte er et CO²-neutralt valg med træ som det bærende materiale og med facader af transparent polycarbonat. Den ene facade kan åbnes med hejseporte eller skydedøre, hvilket gør det muligt at skabe en nær sammenhæng mellem aktiviteterne inde i hallen og det, der sker udenfor hallen, hvor der er mulighed for en række forskellige aktiviteter og socialt ophold.
I Gentofte er lethallen målrettet og tilpasset streetkulturens aktiviteter – først og fremmest dem med hjul under fødderne. Men foruden skatere og BMX’ere, kan hallen også bruges til fx basketball.
Inspiration i landbruget ladebygninger
En lethal bygger på et princip om mulighederne i en uopvarmet idrætshal uden omklædningsrum, som samtidig formår at udtrykke en stærk arkitektonisk kvalitet. Idéen med en lethal er ikke, at den skal erstatte traditionelt idrætsbyggeri, men være et alternativ til det konventionelle byggeri.
Selv om princippet om en lethal bl.a. blev udviklet for at undgå, at idrætslandskabet blev fyldt med billige staldlignende bygninger, har arkitekterne formået at finde stor inspiration i landbrugets ladebygninger. Men arkitektteamet har tilsat de særlige løsninger med lysindtag, som storbyernes banegårde og markedshaller anvender, så der bliver tale om et rart sted at være aktiv indendørs.
De første forsøg på at udvikle lethaller som alternativer tog Lokale og Anlægsfonden initiativ til helt tilbage i 00’erne. Lethallen i Gentofte er en af to realiserede lethaller fra Lokale og Anlægsfondens andet forsøg på at udvikle lethallernes særlige kvaliteter. Det skete i udviklingsforløbet kaldet “Lethal 2.0”, som foregik i 2012. En anden realiseret lethal fra dette forløb ligger i Harboøre.