Se flere billeder

Billeder fra projektet

Det Grønne Samlingshus i Hjerk

I Hjerk og Harre i Skive Kommune er borgerne gået sammen om at skabe et moderne forsamlingshus for borgerne i de to landsbyer. Det Grønne Samlingshus skal fremover være områdets mødested og være med til at tiltrække nye beboere samt fastholde de eksisterende.

I Hjerk og Harre i Skive Kommune er borgerne gået sammen om at skabe et moderne forsamlingshus for borgerne i de to landsbyer. Det Grønne Samlingshus skal fremover være områdets mødested og være med til at tiltrække nye beboere samt fastholde de eksisterende.

Harrevig-egnens Grønne Samlingshus skal være det centrale mødested for alle i egnen omkring de to landsbyer Hjerk og Harre i det nordvestlige Salling. Huset bliver en nyfortolkning af det traditionelle forsamlingshus, der engang var det bankende fælles hjerte i små landsbyer.

Hjerk har da også allerede et forsamlingshus, der blev opført tilbage i år 1934, men med de mange år på bagen er bygningen, trods en renovering i 1979, bedst tjent med at blive revet ned. I stedet har man valgt at opføre noget nyt i stedet – nemlig ‘Det Grønne Samlingshus’. 

Det nye samlingshus bliver en tidssvarende og grøn løsning, der er udviklet i tæt samarbejde mellem de mulige brugergrupper i området. Det grønne islæt kommer fra en miljøvenlige tankegang, hvor der anvendes solceller til energiproduktion og mursten fra det eksisterende forsamlingshus genanvendes i det nye byggeri.

Brugergrupperne er mange og varierede

Derfor er det heller ikke små krav, som der lokalt er blevet stillet til det perfekte samlingssted. Der skal være plads til fx menighedsråd, folkeuniversitet, kulturforening, vandrelaug, pensionister, forældre, børn og turister. Samlingshuset skal kunne understøtte pilates og yoga, leg og bevægelse, undervisning og foredrag. Der skal også være værksteder og et moderne fælleskøkken. Det hele – og mere til – kommer der i Det Grønne Samlingshus.

Når salen udnyttes i fuld størrelse til aktiviteter, koncerter eller sportsbegivenheder på storskærm vil den kunne rumme 150 personer. Det Grønne Samlingshus får flere værksteder. Et ‘krea-rum’ til pileflet, håndarbejde og håndværk og et grovværksted til reparation af cykler, kajakker og både. Grovværkstedet etableres med direkte overgang til et udeområde, så arbejdet kan foregå udendørs, når vejret tillader det – eller omstændighederne kræver det.

Køkken værksteder og overdækkede terrasser

Der er lokal tradition for at dyrke madinteresser i fællesskaber som madklubber og fælles spisninger. Derfor bliver samlingshusets vigtigste del køkkenet. Fælles spisning er kendt som et af de stærkeste kort at spille, når der skal tiltrækkes nye beboere til landsbyområder. Et moderne køkken vil også sikre samlingshuset som stedet, hvor festerne bliver afholdt, ligesom i det traditionelle forsamlingshus. Salen i samlingshuset kan deles i to ved hjælp af skydedøre. På den måde sikres det at forskellige aktiviteter kan foregå samtidig.

Samlingshuset får flere overdækkede udearealer med direkte kontakt til rummene inde i huset. De mange overdækkede terrasser gør det muligt nemt at flytte aktiviteter udendørs og lade dem følge solens gang over himlen. Endelig vil samlingshuset blive et støttepunkt for turister, der cykler eller vandrer forbi huset, som ligger i forbindelse med ”Limfjordsruten”. Der vil være til vand, toilet, luftpumpe og el-oplader uanset, om samlingshuset er åbent og i brug.

Se flere billeder

Billeder fra projektet

Skip to content