Fællesspisning er populært blandt danskerne, flere uformelle fællesskaber vokser frem blandt unge, og initiativer som ’Danmark spiser sammen’ får danskerne til at mødes om maden. Nordea-fonden og Tuborgfondet løfter, blandt mange andre, initiativer, der får det frivillige madfællesskab til at blomstre.
Lokale og Anlægsfonden har siden 2019 samarbejdet med Nordea-fonden om at styrke rammerne om frivillige madfællesskaber og gøre madlavning til en aktivitet på lige fod med andre aktiviteter i fritidslivet. Det er er nu blevet til det første store projekt i Halkær, hvor mad, musik, kultur og økologi skal få børn, unge, voksne og ældre til at mødes på tværs af generationer i et spirende mad- og kulturhus.
Halkær Kro og Kulturhus er drevet af frivillige kræfter og er et af landets førende spillesteder for folke- og verdensmusik. Det er kendt for at huse kurser og aktiviteter for store danske økologiske madproducenter, men rammerne matcher ikke behovet for, at frivillige kokke og musikere kan være under samme tag i dag.
Den gamle trelængede kro bliver nu bygget om og ud til et moderne ‘Halkær Madkulturhus’ med nye aktiviteter – særligt målrettet unge – og mulighed for et endnu tættere bånd mellem de 11 landsbyer, som i dag samarbejder om huset i Halkær, placeret 25 kilometer sydvest for Aalborg.
Køkkener i fritidsfaciliteter er ofte aflukkede og gemte og fungerer kun som produktionskøkkener. Det skaber ikke synergi med resten af fritidsaktiviteterne. Det forsøger vi nu at lave om på i Halkær ved at gøre madlavning til en kernefunktion i huset, så køkkenet bliver mødested for frivillige, samtidig med at huset understøtter musikken og aktiviteten udenfor på landsbyfælleden langt mere, end den gør i dag.