Fysisk aktivitet virker både forebyggende og som behandling mod mange af de kroniske sygdomme, der koster Danmark milliarder hvert år. Samtidig har genoptræningsforløb i sociale og forpligtende fællesskaber stor succes, viser forskning fra TrygFonden og Center for Holdspil og Sundhed ved KU.
Synergien mellem idræt og bevægelse, forebyggelse og behandling i civilsamfundets fællesskaber gør man nu alvor af i Thisted Kommune, hvor man fornyer det største idrætscenter i Thy og bygger et sundhedshus til ’Thyhallen’.
Patienter i et behandlings- eller genoptræningsforløb, som arbejder med livsstilsændringer eller forebyggelse, bliver taget under vingerne, og den tætte kobling til foreningslivet kan give varige ændringer og et sundt liv med socialt samvær ved at introducere flere borgere til idræt og fællesskab.
Huset taler ind i ’Thy på forkant’
Projektet bygger på en meget omfattende brugerinvolveringsproces og bearbejdning af en samlet driftsmodel for faciliteten og strukturen af sundhedsarbejdet i Thy Kommune.
Hallen er placeret to kilometer nord fra centrum i et campusområde med seks store uddannelsesinstitutioner og aktiviteter for 20 idrætsforeninger, skole og institutioner. Projektet kobler sig på Thisted Kommunes strategiplan ’Thy på forkant’, hvor sundhed, natur, kultur, idræt og fritidsliv er i fokus.
Lokale og Anlægsfonden har tidligere udviklet projekter, hvor eksempelvis fysioterapeuter og andre sundhedsfaglige lejer sig ind i bygningen, men praksis er ofte, at man holder byggeri af sundheds- og idrætshuse adskilt – både funktionelt og organisatorisk. Det er vi nu med til at udfordre i Thy, som er et vanvittigt spændende eksempel på at introducere flere borgere til idræt og fællesskab.