Se flere billeder

Billeder fra projektet

Natur- og ridecenter i Løgstør

For første gang er et rideanlæg opført med plads til en række andre brugergrupper. Heste og ryttere i Løgstør Rideklub deler nemlig deres nye faciliteter med både spejdere, cyklister og løbere.

For første gang er et rideanlæg opført med plads til en række andre brugergrupper. Heste og ryttere i Løgstør Rideklub deler nemlig deres nye faciliteter med både spejdere, cyklister og løbere.

Det typiske rideanlæg skal være en lukket facilitet, hvor der kun er adgang for ryttere! Den tankegang har Lokale og Anlægsfonden længe forsøgt at udfordre. Mange rideanlæg er på samme tid naturskønt og bynært placeret, og det virker oplagt, at rideanlæggene også kan bruges som samlingssteder og støttefaciliteter for de andre, der udfolder sig aktivt i naturen.

Landets første eksempel på, at et rideanlæg kan indrettes til andre brugergrupper end ryttere, er opført i Vester Ørbæk nær Løgstør. Her er der plads og faciliteter til friluftsfolkene fra FDF, cyklisterne fra Løgstør Mountainbikeklub og hundeentusiasterne i Løgstør Hundeklub. Derudover er en række selvorganiserede brugere – som fx løbere og vandrere – inviteret indenfor som brugere.

Et ridehus til flere brugergrupper
Løgstør Rideklub havde tidligere til huse i en nedlagt gård på Sdr. Ringvej i Løgstør, men på grund af planerne med fodboldbaner til et nyt idrætsanlæg, var klubben nødt til at flytte. Vesthimmerlands Kommune stillede et 17 hektar stort område i Vester Ørbæk i nærheden af Løgstør til rådighed for rideklubben. Der er nem adgang fra til området fra Løgstør via en cykel- og gangsti.

To ridehaller, værksteder og caféområde for alle
Den indendørs del af det nye natur- og ridecenter er på 3.653 m². Dertil kommer 429 m² overdækket udearal og et 309 m² stort trappe- og terrasseområde.

I den indendørs del af anlægget er der to ridehaller, som adskilles af en social opholdszone med nicher og plateauer, der fungerer som tilskuerpladser for begge ridehaller. Der er plads til 40 hestebokse. I hestenes område er der også plads til, at rytterne kan “hænge ud” og hygge sig, mens de plejer hestene. Spejdernes og de andre friluftsforeningers behov tilgodeses med værkstedsfaciliteter, mødelokale og opbevaringsrum.

For alle brugergrupper – også de tilfældigt forbipasserende – er der et 200 m² stort område med café, omklædning og toiletter. Caféområdet er delt i to zoner. En hvor, hvor beskidte støvler og ridetøj er velkomne, og en anden, hvor der er lidt renere, så alle brugere kan føle sig godt tilpas. En af caféområdets vægge kan åbnes om sommeren, så der skabes direkte forbindelse til terrassen og udearealerne.

Ridebaner, fitness og shelters til overnatning
Udendørs er der tre dressurbaner, en springbane og en opvarmningsbane til heste og ryttere. Der er en række stier for alle brugere med bålpladser, udendørs fitness, shelters til overnatning, agilitybaner og petanquebaner samt boldspilsområde. Cyklisterne har fået et overdækket område, der er et kombineret værksted og mødested. En stor del af området er tilplantet med en samling af træsorter, der trives særligt godt i Vesthimmerland. Stierne anlagt med en kobling til den eksisterende Himmerlandssti, der en cykel- og ridesti langs den tidligere jernbanelinje mellem Løgstør og Viborg. På den måde er Natur- og Ridecenteret i Løgstør også et støttepunkt for de længere ture ud i naturen.

Se flere billeder

Billeder fra projektet

Skip to content