Det er efterhånden kendt udover Guldborgsund Kommunes grænser, at borgerne i Horbelev på det nordøstlige Falster nægter at overgive sig til den udvikling, der ellers byder på mange dramatiske fortællinger om landsbydød og indbyggerflugt i Udkantsdanmark.
De 546 beboere i byen syd for Stubbekøbing har i mange år været fremstående ildsjæle, der vil kæmpe for at holde fast i et livligt og varieret byliv med overskud til at skabe oplevelser og fællesskab.
Et eksempel er omdannelsen af byens tidligere folkeskole, der i dag er blevet et nyt samlingspunkt for hele byen.
Et landsbycenter og mødested
Horbelev Skole blev lukket for 10 år siden og blev indtil 2009 drevet videre som friskole. Da skolen endeligt lukkede, valgte borgerne i byen at gå sammen om at sikre Horbelevs fremtid. Sammen dannede de Nordøstfalsters Fremtidsforening og Nordøstfalsters Investeringsforening. Igennem investeringsforeningen blev skolebygningen købt og fremtidsforeningen fik i 2011 etableret et landsbycenter i den tidligere skole. I landsbycenteret blev der plads til en teaterforening, kunstforening, motionsforening, børneklub, genbrugsbutik, pizzeria og meget andet.
Faciliteterne i den gamle skole var dog langt fra optimale for de mange forskellige aktiviteter og brugere. Derfor forsøgte foreningen bag landsbycenteret i 2013 at komme i betragtning til Lokale og Anlægsfondens særlige udviklingsprojekt om omdannelse af lukkede skoler til nye formål. Projektet kunne på de udvalgte kriterier ikke konkurrere med de tre andre byggerier, og blev derfor ikke udvalgt til at gå videre i det planlagte forløb.
Cirkelformet element med tagterrasse
Horbelev-projektet indeholdte dog en række andre kvalitet, hvilket fik Lokale og Anlægsfonden til at fortsætte udviklingen af den tidligere skole på Falster som et selvstændigt projekt.
Resultatet er blevet en ombygning og udvidelse, hvor facaderne i de fire gamle bygninger er åbnet samt et uopvarmet cirkelformet element, placeret som et centrum for alle bygningernes aktiviteter.
I midten af cirklen er etableret et gårdrum på 175 m², der kan bruges til en række udendørs aktiviteter og events – eller bare som et rart sted at mødes på tværs af fritidsinteresser.
Fra den nye cirkelformede tilbygning er der adgang til et nyt køkken og caféområde, et kreativt værksted og et bevægelsesområde. Caféområdet og værkstedet er indrettet fleksibelt, så det kan åbnes, udvides og lukkes efter behov. På den cirkelformede tilbygnings tag er der etableret en aktivitetsterrasse til fx fitness, yoga eller dans. Facaderne i de eksisterende bygninger udstyres med store vinduespartier, så der skabes sammenhæng og gennemsigtighed mellem alle de mange aktivitetsmuligheder.
Tre forskellige udendørs zoner
Omkring Horbelev Kulturgård er der tre forskellige udezoner. En zone til aktiviteter og ankomst, hvor der er anlagt kunstige bakker til løbehjul, skateboards og rulleskøjter. En zone til festivalplads på et åbent grønt område, og en tredje zone har fået køkkenhaver, frugttræer, udekøkken og bålplads.
Den tidligere skole består i alt af 1.900 m² fordelt på to etager. I forbindelse med ombygningen og udvidelsen rives en tidligere lærerbolig ned. Der ombygges i alt 380 m² og opføres tilsvarende areal på 380 m².