Kulturtorvet har fået navnet ‘Kvantespringet, og bygger bro mellem de gamle haller i bydelen, Ragnarock Museet og gågaden ‘Rabalderstræde’.
Kvantespringer udgøres bl.a. af ‘Søjlepladsen’, som omkranses af høje betonmaster, der stammer fra dengang området var en betonvarefabrik. Kvantespringet er som byrum Musicons hjerte, da den 6.650 m² store plads ligger centralt i den kreative bydel.
Kulturtorvet anvendes i dag til alt fra større idrætsarrangementer, kultur- og dansefestivaler til små, intime events og meget andet.
Fotos fra RAGNAROCK – Museet for pop, Rock og ungdomskultur/Museumskoncernen ROMU.
Kulturtorvets udviklingsproces
Roskildebydelens nye samlingssted – ‘Kvantespringet’, er blevet skabt med inspiration fra Lokale og Anlægsfondens udviklingsproces af konceptet “kulturtorvet”. Repræsentanter fra Roskilde deltog i udviklingsprocessen, hvorefter de tog fat på at udvikle deres eget bud på, hvad et kulturtorv skal indeholde.
Kulturtorvet er kendetegnet ved en 120 meter lang rød løber (skabt af farvet asfalt). Denne kan ses fra Rabalderstræde, der er hovedvejen i Musicon-bydelen, og fører ind til Ragnarock Museet.
Det andet kendetegn, Søjlepladsen, ligger ved en af de gamle industrihaller på området – Hal 9, der stammer fra dengang bydelen rummede en bentonvarefabrik. Søjlepladsen er en oplevelse for sanserne, da tre interaktive installationer med lys og vand, skaber spændende oplevelser for brugerne. Det tredje kendetegn er et grønt område med plads til både leg og ophold, der skaber en kontrast til den rå industri i området.
Torvets tre temaer
Søjlepladsen er inddelt i tre forskellige overordnede temaer, der bindes sammen af mindre veje gennem pladsen:
- Et ankomst- og opholdsområde med café og udsigt over området.
- En lege- og bevægelseszone, hvor der både kan udøves kunst, kultur og idræt.
- En eventzone med plads til større arrangementer, men også de mindre og mere spontane events.
Kvantespringet er desuden udstyret med en ‘grejbank’, der kan anvendes ved events. Denne gør det let at omdefinere forskellige dele af Kvantespringet, så de passer til skiftende aktiviteter.
Grejbanken indeholder en palleløfter, der kan flytte rundt på pladsens mobile mega-byggeklodser, så de kan anvendes til siddepladser eller som mobil scene. Lysdesigner Jesper Kongshaug er konsulent på udviklingen af det lyskoncept, som skal gælde for hele Kvantespringet.
Lokale og Anlægsfonden har desuden været med til at udvikle og støtte kombinationen af regnvandsbassiner og skatepark på Musicon.