Lysforurening fra fodboldbaner og idrætsanlæg er en stigende irritationsfaktor. Flere og flere naboer til fodboldbaner og idrætsanlæg bliver trætte af belysningen. Et nyt testforsøg med ”firkantet lys”, der kan nøjes med kun at oplyse selve banen og ikke omgivelserne, skal skubbe til en udvikling, hvor belysning af idrætsanlæg bliver mindre lysforurenende, mindre energiforbrugende og mindre irriterende.
Fodboldbaner og idrætsanlæg bliver i stigende grad brugt året rundt – også i de mørkeste vintermåneder. Det betyder mange timer med oplysning af anlæggene, hvilket ofte er en irritationsfaktor for folk, der bor tæt på anlæggene.
Fire testforsøg med en ny type LED-belysning skal være med til at sætte fart i en udvikling, hvor lys på fodboldbaner og andre idrætsanlæg bliver mindre irriterende for naboerne – og hvor energiforbruget kan nedsættes.
Lokale og Anlægsfonden er gået sammen med kommunerne i Aarhus, Silkeborg, Rudersdal og Roskilde om at etablere fire testforsøg med ”firkantet” belysning af fodboldbaner. LED-belysningen designes til at holde lyset indenfor banen, så lysforureningen af omgivelserne bliver mærkbart nedsat. Hvis de fire testforsøg falder positivt ud, vil det åbne for en helt ny måde at oplyse flere typer udendørs idrætsanlæg på. Institut for Fotonik ved DTU (Danmarks Tekniske Universitet) vil følge testforsøgene og evaluere deres udfald.
De fire baner ligger i henholdsvis Åbyhøj i Aarhus Kommune, det omdannede gamle fodboldstadion i Silkeborg, Birkerød Idrætscenter i Rudersdal Kommune og i Svogerslev i Roskilde.
Lokale og Anlægsfonden har bevilget i alt 2,33 mio. kr. til de fire testforsøgs lysanlæg samt DTU’s undersøgelser af effekten af den nye type LED-belysning.
Esben Danielsen, direktør for Lokale og Anlægsfonden, siger om testforsøgene:
”Lysforurening fra udendørs idrætsfaciliteter er en voksende problematik, som vi gerne vil være med til at løse. Samtidig er det muligt at nedsætte energiforbruget på belysning med LED-teknik væsentligt i forhold til de almindelige lysløsninger, der bruges i dag, så det giver også økonomisk og miljømæssigt god mening at finde en ny måde at belyse idrætsanlæg på.”
Mere om de fire testanlæg
Aarhus Kommune
Åby Skole får omdannet en mindre grusbane til en bane med kunstgræs. Der ventes en meget intensiv brug af banen i omgivelser, der ikke tidligere har været vant til mange timer med belysning. Der er derfor behov for at finde en løsning, der sikrer mindst mulige gener for naboer og forbipasserende trafik. Lokale og Anlægsfonden har bevilget 503.250 til projektet.
Silkeborg Kommune
Det gamle stadion skal omdannes til et nyt idrætsanlæg med baner, der erstatter andre meget brugte baner. Der forventes intensiv brug fra bl.a. skoleelever, løbe- og triatletklub og andre. Der er allerede iværksat undersøgelser af den potentielle lysforurening af omgivelserne. Lokale og Anlægsfonden støtter med 600.000 kr. et af to testanlæg med LED-belysning på det gamle stadionområde.
Rudersdal Kommune
Birkerød Idrætscenter får mange klager for det ældre lysanlæg, hvilket har været med til at begrænse brugen af udendørsområdet. Lokale og Anlægsfonden støtter med 477.400 kr. til udskiftningen af det gamle anlæg til et nyt LED-anlæg.
Roskilde Kommune
I Svogerslev skal der etableres en ny kunstgræsbane. Banen placeres i et åbent landskab, tæt ved et område med beskyttet natur. Lokale og Anlægsfonden støtter et LED-anlæg til banen med 400.000 kr.