Arkitektur i børnehøjde

Arkitekternes intentioner om at skabe børnekulturhuse til og for børn er blevet indfriet.

Dorte Mandrup Arkitekter står bag Børnekulturhus Ama’r og Nicolai for børn. Intentionen for begge børnekulturhuse har været, at byggeriets udformning skulle give børn mulighed for at fordybe sig i skabende processer. Rum og indretning lægger op til, at børnene er aktive medskabere af aktiviteterne. Rummene emmer af høj æstetisk kvalitet og er skabt med et særligt blik for at skabe rum og indretning, der appellerer til børn. Farverige rum, skæve vinkler, kighuller og spændende lyssætninger er nogle af de greb, der er blevet brugt til at fordre nysgerrighed og leg. 

Da arkitekterne skulle tegne Børnekulturhus Ama’r blev børnene taget med på råd. En gruppe børn blev inddraget undervejs i processen gennem workshops, hvor de kom med idéer til bygningens indretning og funktioner. Børnene lod fantasien få frit spil og ønskede sig, at man både kunne slænge sig, løbe, hænge, hoppe, kravle og klatre i de nye omgivelser. Arkitekterne tog udgangspunkt i børnenes kreative forslag og omsatte dem til en række principper for udformningen af bygningen.

Brugerne af de to børnekulturhuse er meget begejstret for stederne, og børnenes adfærd vidner om, at de indtager rummene og gør huset til deres eget. Flere skolelærere, der kommer med deres elever, giver udtryk for, at eleverne er gode til at fordybe sig, mens de er i huset. Derudover fremhæver en skolelærer, at den “skæve” og “anderledes” indretning fordrer idérigdom blandt børnene.

Udforsk dette tema

Skip to content