Nu tages første spadestik til Halkær Kro Mad & Kulturhus

På torsdag d. 16. februar begynder det længe ventede byggeri af Halkær Kro Mad & Kulturhus. Kroen skal udbygges betragteligt til at kunne rumme meget mere fællesskab, mad og økologi. Den filantropiske forening Realdania, Lokale og Anlægsfonden og Aalborg Kommune støtter projektet.

Pressemeddelelse fra Halkær Kro
Dato 13.02.2023 

Mad- og Kulturhuset skal være et regionalt forankret fyrtårn for udvikling af økologisk madkultur, stærke sociale og faglige netværk og lokale fællesskaber. Det bygger på Halkær Kros 30-årige succes med at skabe nye tiltag, løfte lokalområdet og knytte tætte bånd. Halkær Kro Mad & Kulturhus skal give lokalområdets potentialer for mad- og naturoplevelser et nyt og potent afsæt, skabe grobund for nye fællesskaber og blive det naturlige lokale mødested. Skolerne vil have et naturligt udgangspunkt for naturnære oplevelser, de cyklende får et indholdsrigt pitstop og de unge får nye muligheder for at dyrke mad, musik og fællesskab. 

“Det er en meget stor dag. Vi er stolte og taknemmelige over, at Realdania, Lokale og Anlægsfonden og Aalborg Kommune på den her måde anerkender det store arbejde, frivillige har lagt i Halkær Kro de seneste 30 år og tror på, at vi har skabt grobunden for meget mere. Det er både et stort skulderklap og en dør, der åbner sig, til en fremtid, hvor vi kan invitere mange, mange flere indenfor i fællesskabet”, siger Ellen Marie Drastrup, forperson i Halkær Kros bestyrelse. 

Projektchef i Realdania, Laura Kristine Bjerre Munch siger: ”Det nye Halkær Kro Mad & Kulturhus vil give rigtig gode muligheder for at føre traditionen for kultur, fællesskab og økologi videre i opdaterede rammer. Samtidig får mad-iværksættere nogle fantastiske muligheder – både på lokalt og regionalt plan. Vi glæder os til at se det færdige byggeprojekt. Vores erfaringer fra andre projekter, som bygger på et stærkt fællesskab, er, at det netop virker at få udviklet en forretningsmodel, der kombinerer frivillighed med indtægtsgivende virksomhed. Det er en vej til at skabe levedygtige, lokale mødesteder.”

I Lokale og Anlægsfonden, LOA, siger direktør Jon Gerner: I Halkær Kro, Mad- & Kulturhus bliver køkkenet mødestedet, hvor de frivillige samles om madlavning, fællesspisning og netværk. Ofte er køkkenfaciliteter aflukket rum eller produktionskøkkener, men i Halkær er køkkenet rammen for selve aktiviteten, hvor fællesskabet kan dyrkes og vokse sig stort.

Den omfattende udbygning af Halkær Kro inkluderer blandt andet et større undervisningskøkken samt et udviklingskøkken for madiværksættere. Samtidig bliver Halkær Kros funktion som lokalt forsamlingshus styrket med tiltag, der gør det meget mere tilgængeligt. Kroen bliver også mere åben for spontane besøgende, som kommer forbi på den populære jernbanesti eller fra fjorden. 

Byggeriet påbegyndes den 16. februar kl. 13, hvor Jes Lunde, rådmand for Sundhed og Kultur, Aalborg Kommune tager første spadestik. Den nye tilbygning forventes at stå færdig ved udgangen af 2023. Den eksisterende bygning ombygges i løbet af første halvår af 2024. Det samlede byggeprojekt forventes at være klar til indvielse i forbindelse med Halkær Festival, som afholdes den første weekend i juni 2024. Ved af udføre den samlede til- og ombygning i to etaper kan Halkær Kro holde åbent og fortsætte alle aktiviteter i hele byggeperioden. 

Læs hele projektansøgningen her

Ved spørgsmål, ring til 
Peter Søndergaard, daglig leder, 23476038
Ellen Marie Drastrup, formand 23391289
Ola Mattsson, udviklingskonsulent i Lokale og Anlægsfonden, om@loa-fonden.dk 32830343
Laura Kristine Bjerre Munch, Projektchef i Realdania, 61558824

Pressekontakt

Line Dangkel Jacobsen
Kommunikationskonsulent, Lokale og Anlægsfonden
Skip to content