Grunnurin Mentanarhús

I Klaksvík er det nye kulturhus Grunnurin Mentanarhús ved at tage form. Lokale og Anlægsfonden har talt med arkitekten, der har tegnet det nye kulturhus, med en af kulturhusets kommende bruger samt byens borgmester.

Kulturhuset er en modernisering af et gammelt posthus. Posthuset blev i sin tid tegnet af den færøske arkitekt Palle Gregoriussen, og det har været et stort ønske fra de lokale, at kulturarven respekteres. Derfor har opgaven for arkitekten været at skabe et nyt indre til huset og nænsomt forandre den oprindelige ydre skal.  

Den store opgave for arkitekten Ósbjørn Jacobsen har været, at skabe et hus der er fleksibelt, så der er plads til mange forskellige behov, brugere og aktiviteter. Derfor har han sammen med resten af tegnestuen, Henning Larsen Færøerne, brugt lang tid på at tegne et rum af høj kvalitet med fokus på akustik, æstetik og beklædning.

Hør Ósbjörn Jacobsen, arkitekt, fortælle om tilblivelsen af kulturhuset.

Kulturhusets brugergrupper
Grundet de mange forskellige aktiviteter og brugergrupper er der er lagt vægt på at skabe en fleksibel facilitet med mange forskellige rumstørrelser  af høj kvalitet. Brugergrupper er den lokale kunst- og teaterforeningen, byens musiksammenslutning, det øvrige fritidsliv, selvorganiserede brugere samt øvrige borgere.

I kulturhuset skal der spilles musik, tegnes og males, og det skal fremfor alt være et kulturelt mødested, hvor kunstnere møder deres publikum på scenen og hvor brugerne kan udfolde sig gennem foreningsaktivitet som kunstaktiviteter, teater, musik, fællesspisning, legestue, konference, byrådsmøder, ophold.

Hør Heri Ellingsgaard medlem i Kunstforeningen, fortælle om hvordan det nye kulturhus skal bruges.

Kultur som strategisk greb
I kommunens vækstplanen spiller kultur- og foreningsliv en væsentlig rolle. Kommunen bruger kulturen som et strategisk greb der bl.a. medvirker til at Klaksvík udvikler sig en til attraktiv by for børnefamilie, unge, ældre, lokale, tilflyttere og turister. Med Grunnurin Mentanarhús håber kommunen på, at skabe en stærk og fælles base for kultur under ét tag som hele byen kan bruge.

Hør Klaksvíks borgmester, Karl Haldorsson Johansen, fortælle om kulturhusets betydning.

Skip to content