Mange svømmeanlæg i Danmark er bygget i 1960’erne og 1970’erne. Siden da er der sket en stor teknisk udvikling, som har gjort det muligt at drifte anlæggene både bedre og billigere. Det har medført, at mange anlæg har foretaget energirenoveringer, som både har givet besparelser ift. økonomi og også medvirket til, at de i højere grad bidrager til den grønne omstilling.

Vi har samlet en række relevante artikler og vidensrapporter, der kigger nærmere på mulige besparelsesområder som f.eks. solceller og setpunkt-optimeringer.
Derudover har vi været på besøg i Svømmestadion Danmark og hørt om deres fokus på energioptimering.

Henrik Due, afdelingsleder i Sport og Event Park Esbjerg fortæller om energioptimering.

Fem små steder at spare i hverdagen

Det er en god idé at have styr på de mest oplagte energioptimeringspotentialer, inden man beslutter sig for at gå i gang med store renoveringsprojekter af sit anlæg. Vi har derfor samlet fem forslag til, hvor man kan begynde:

Skift al belysningen til LED

Vi starter det mest oplagte sted: belysningen. Det er nok også her, at langt de fleste – hvis ikke alle – allerede har foretaget ændringer, men skulle man sidde derude og ikke være nået til den del på to-do-listen, så kan det være en rigtig god idé at skifte til LED-pærer.
Tal fra SEAS-NVE viser, at der kan være penge at hente ved at sikre, at alle pærer, der kan skiftes til LED, bliver det. En glødepære giver lys i omtrent 1000 timer, hvorimod en LED-pære lyser i omtrent 10.000 timer, vel og mærket til en brøkdel af prisen.

Installér lyssensorer

En anden mulighed er installation af lyssensorer, der sikrer, at lyset kun er tændt, når der er folk i rummet. Mange vil i løbet af en arbejdsdag gå til og fra rum, og enten undervurdere hvor længe de skal være væk og derfor ikke slukke lyset, eller overvurdere hvor ofte rummet skal bruges i løbet af dagen og derfor lade lyset brænde. 
Med sensorer, der selv slukker lyset efter et indstillet tidspunkt, er der ikke fare for, at man kommer til at bruge unødig strøm på at oplyse et rum, der ikke bliver brugt. Der vil selvfølgelig være en udgift til installationen af sensorerne, og det er samtidig individuelt, hvor stor en besparelse det reelt vil bringe for den enkelte svømmehal. Alligevel er det et fornuftigt sted at kigge, hvis der skal spares energi.

Brug adfærdsdesign

Hvis der ikke allerede er installeret lyssensorer, og der ikke er rum i budgettet til at gøre det, er en alternativ – og stadig billigere løsning brug af adfærdsdesign til at minde folk om at slukke lyset. Det er mere komplekst at ændre adfærd og vaner, og for at lykkes og vænne folk til at slukke lyset, når man fx forlader et lokale, er det vigtigt, at handlingen at slukke lyset gøres så let og så tilgængelig som muligt. Det kan for eksempel gøres ved at sætte et simpelt ”Tak, fordi du slukker lyset efter dig” eller ”Hjælp os med at spare – sluk lyset, når du forlader lokalet” op ved kontakten ved døren eller ved dørhåndtaget, så det bliver en venlig reminder – og ikke en løftet pegefinger.

Installer stand-by funktion på sauna

I mange svømmehaller er saunaen en af de helt store syndere, når det kommer til energiforbrug. Det er til gengæld også en af de ting i svømmehallen, der ofte er rigtig godt besøgt. Det er dog sjældent, at der lige mange besøgende på alle tidspunkter af dagen. Derfor kan det også være en forholdsmæssig stor udgift, hvis den står tændt i hele hallens åbningstid, men reelt set kun benyttes i halvdelen. Så hvis man ikke ønsker at skulle lukke helt ned for saunaen, når den ikke bruges, kan det være en mulighed at installere en standby-funktion, hvor folk selv kan tænde saunaen, når de skal bruge den. På den måde vil den bruge mindre strøm, når den ikke er i aktiv brug.
Denne løsning giver selvfølgelig også nogle umiddelbare omkostninger – prisen varierer fra producent til producent, men det er endnu et sted, hvor man kan justere med effekt på den lange bane. 

Saml aktiviteter fra flere svømmeanlæg

Hvis man som kommune skal drifte flere svømmeanlæg, kan man sidst – men ikke mindst overveje at samle aktiviteterne og på den måde spare energien, fordi man ikke skal drive alle anlæg fuldt ud. Det har desuden den effekt, at man opretholder et vist aktivitetsniveau og samler en mængde af forskellige tilbud, der stadig gør det attraktivt at tage i svømmehallen.

Artikler

Potentialet for at bygge og drive svømmeanlæg i Danmark mere bæredygtigt er stort
Der kan opnås store besparelser ved at justere på svømmehallens setpunkter
Sport & Event Park Esbjerg vil fokusere endnu mere målrettet på en grønnere fremtid
SlotssøBadet i Kolding har installeret et færøsk-udviklet spildevandssystem
Lovgivningen gør det svært for kommunerne at investere i grønnere løsninger for svømmeanlæg
En korrekt dimensioneret varmepumpe kan sikre store besparelser

Samarbejdspartnere