Projektets ambition er at etablere et nyt inkluderende møde- og aktivitetssted, Vikingernes Natur og Vandsports HUB, ved Herslev Strand.
Området udgør en naturperle i Lejre Kommune og rummer kommunens eneste strand med lav dybde og gode og sikre badeforhold for særligt børn og unge. De eksisterende faciliteter ved Herslev Strand er utilstrækkelige i forhold til både den eksisterende brug af området og det fremtidige potentiale for at aktivere mange flere borgere og besøgende. Herslev Strand er en del af Nationalpark Skjoldungernes Land og en velkendt destination for vandrere og cyklister. De offentlige toiletfaciliteter er begrænsede, og der er ingen tilgængelige bade- eller omklædningsforhold. Sociale opholdsfunktioner er nærmest ikke-tilstedeværende på de offentlige arealer.
Projektet skal forløse mange af de nuværende udfordringer og samtidig skabe bedre rammer for at dyrke aktiviteter ved, på og i vand for en bred målgruppe, herunder særligt medlemmer af foreningen Lejre VandSport, børn og unge fra kommunens institutioner og skoler samt selvorganiserede brugere.
Projektet er udviklet under hensyntagen til den nyligt vedtagne lokalplan for Herslev Strand, som forventes at smidiggøre det forestående myndighedsarbejde i forbindelse med projektet.
Aktiviteter og brugergrupper
Vikingernes Natur- og Vandsports HUB er designet til at være et alsidigt mødested for forskellige brugergrupper og aktiviteter. Herudover vil faciliteten kunne anvendes af andre foreninger, selvorganiserede brugere, lokale borgere, børn og unge via skoler og institutioner, ligesom områdets mange turister også kan anvende dele af faciliteten.
Med de nye fysiske rammer vil stedet fremadrettet tilbyde SUP, vinterbadning og sauna, åbent vand- svømning, issvømning, undervandsjagt, fiskeri, naturaktiviteter og strandspil som beachvolley, sociale aktiviteter, fx fjordrensninger, åbent hus-arrangementer og nytårsbad.
Nationalparken Skjoldungernes Land har været dybt involveret i projektudviklingen, særligt ift. tankerne om formidling af områdets natur og vil primært anvende faciliteten til undervisningsforløb for skoler, borgere og turister.
Projektet er en del af kampagnen Strandlivets Rum og Rammer.