Se flere billeder

Billeder fra projektet

Konditaget i Nordhavn i København

Hovedstadens nye bydel, Nordhavn, har fået et nyt urbant idrætsanlæg – placeret på taget af en parkeringsbygning. Dermed er det muligt at dyrke bl.a. udendørs crossfit og løbetræning, spille fodbold på pannabane og springe på trampoliner. Alt sammen i 24 meters højde.

Hovedstadens nye bydel, Nordhavn, har fået et nyt urbant idrætsanlæg - placeret på taget af en parkeringsbygning. Dermed er det muligt at dyrke bl.a. udendørs crossfit og løbetræning, spille fodbold på pannabane og springe på trampoliner. Alt sammen i 24 meters højde.

Det syv-etagers parkeringshus ligger centralt i Århusgadekvarteret, og er opført af udviklingsselskabet By & Havn, som besluttede at afsætte 8 mio. kr. alene til et idrætsanlæg på taget.

Med bevillingen fra Lokale og Anlægsfonden på 4 mio. kr., blev det muligt at indrette tagetagen med faciliteter til forskellige former for udendørs idræt og aktivitet – både for voksne og børn.

Samtidig er taget et udsigtssted, hvor man kan sætte sig og nyde udsigten over Københavns nye bydel. Tagarealet bliver tilgængeligt døgnet rundt. Faciliteten har fået navnet Konditaget Lüders. 

Tagidræt i urbane omgivelser
Det er Lokale og Anlægsfondens første forsøg med “tagidræt”, hvor aktiviteter rykkes helt op på toppen af en bygning. Projektet viser, at selv traditionelle idrætsaktiviteter som løb og styrketræning kan foregå i nye omgivelser og på nye måder. Det er samtidig et fint eksempel på at tænke idræt ind i moderne byplanlægning. Når der alligevel skal bygges et parkeringshus i en ny bydel med begrænset plads, så kan man med fordel udnytte pladsen på taget til aktiviteter.

Et samarbejde mellem fonden, DGI og JAJA Architects
På baggrund af JAJA Architects vinderforslag, som By & Havn offentliggjorde i marts 2014, har By & Havn samarbejdet med Lokale og Anlægsfonden om at udvikle “tagidrætten” på det kommende parkeringshus. Udover selve idrætten på taget var et af de vigtige elementer for Lokale og Anlægsfonden også at få inddraget facaden som aktivitetssted. Det er lykkedes ved bl.a. at bringe trapperne i spil som en del af den samlede træningsoplevelse. Udviklingen af projektet er også sket i samarbejde med DGI Storkøbenhavn og jaja Architects.

Fra gaden fører et trappeanlæg op til aktivitetsområdet på taget. De 24 meter kan foregå i løb på en trappe med angivelse af antal trin, højdemeter, etage og stopursfunktion.

Muligheden for at “trappetræne” på så langt et forløb forventes at blive en stor attraktion, da trappetræning er meget effektivt – men svært at komme i nærheden af for dem, der ikke lige har adgang til et stort stadionanlæg eller højhus med brede trapper.

Udendørs crossfit og træningsfaciliteter
Følger man trapperne op til taget, bliver man mødt af et 2.625 m² stort område, der tilbyder fantastiske forhold til udendørs crossfit med stødabsorberende underlag, kanter til boxjumps, rør til styrketræning med egen kropsvægt – samt mulighed for, at brugerne selv kan opsætte de forskellige slags reb og remme, der bruges i crossfit og TRX-træning. På taget findes også en løbebane på 60 meter til sprint- og intervaltræning og andre træningsmuligheder for løbere samt et depot til træningsredskaber. Crossfit og løb er ikke de mest typiske idrætsgrene for børn. De mindste brugergrupper får til gengæld mulighed for at dyrke små boldspil på en pannabane og lege i et fem meter højt spiralformet klatretårn.

Foto: By & Havn / Peter Sørensen og COAST / Rasmus Hjortshøj. 

Se flere billeder

Billeder fra projektet

Skip to content