Se flere billeder

Billeder fra projektet

Ro- og vandsportsfacilitet 'Fjørdur'

En lokal kaproningsklub på Suðuroy er gået sammen med Tvøroyrar Kommuna og Lokale og Anlægsfonden om at udvikle den allerførste vandsportsfacilitet på Færøerne. Den skal introducere færingerne til fritidsaktivitet ved kysten og havet.

En lokal kaproningsklub på Suðuroy er gået sammen med Tvøroyrar Kommuna og Lokale og Anlægsfonden om at udvikle den allerførste vandsportsfacilitet på Færøerne. Den skal introducere færingerne til fritidsaktivitet ved kysten og havet.

Befolkningstallet stiger på Færøerne, nye vandsportstrends vinder frem, og der er stolte traditioner om den færøske nationalsport kaproning. Det gælder også det klubhus, som oprindeligt var startskud til et stærkt fællesskab for FSR, men er placeret i et område på fjorden, der i dag er overgået til industri.

Derfor er Roklubben Froðbiar Sóknar Róðrarfelag (FSR) gået sammen med Tvøroyrar Kommuna og Lokale og Anlægsfonden om at udvikle den allerførste flerfunktionelle vandsportsfacilitet ’Fjørdur’ på Færøerne. 

Tvøroyrar Kommuna er den største af øens syv kommuner og bakker op om projektet med økonomi og fremtidig drift. FSR vil være faste brugere af huset og tilbyder kaproning på motions- og eliteniveau for børn, unge og ældre. Initiativer for andre vandsportsforeninger bliver igangsat, og den lokale folkeskole med idræts- og friluftslinje kommer også til at bruge faciliteten. Det samme gør vandrere og MTB’ere, der har vandrestier og spor i fjeldene få kilometer fra huset.

Projektet baner vej for mere motion ved kysten og havet på Færøerne
Huset skal ligge kun 10 meter fra fjorden. En bred udendørs trappe gør det nemt for både havsvømmere, vinterbadere, stand up padlere og robåde at komme i. En sauna med plads til 20-25 personer i vandkanten gør det attraktiv at være aktiv året rundt i den barske natur og muligt at nyde udsigten til fjorden og fjeldene i varmen.

Hovedbygningen består af tre etager med omklædning og baderum til både mænd og kvinder, handicaptoilet, store depot- og opbevaringsrum med plads til robåde, havkajakker, SUP-boards, dykkerudstyr, værksted, naturformidlingsudstyr, cykel- og vandregrej.

Man kan opleve historiske robåde, gøre socialt ophold, bruge husets tekøkken, studiemiljø og mødelokaler og supplere sin udetræning i motions- og træningsområdet med ergometer og styrketræningsredskaber.

Et 180 grader panorama-view mod fjorden fungerer som dommertårn under ro-events på fjorden, hvor man har overblik over de 1 kilometer robaner, som starter fra klubhuset. Til daglig bliver tårnet socialt opholdssted for unge, hvor man kan trække sig lidt tilbage.

Det er et ret unikt introducerende mødested, som nu for første gang giver færingerne adgang til alle vandsportsaktiviteter. Fjørdur skaber liv og drive og samler kræfterne og interessen for havet under ét tag i en ramme for udvikling af aktiviteter. Faciliteten både understøtter og gør os klogere på at udvikle og bruge havet aktivt på Færøerne – på sigt kan det potentielt foldes ud flere steder i det færøske fjord- og kystlandskab.

Se flere billeder

Billeder fra projektet

Skip to content