Se flere billeder

Billeder fra projektet

Flydende kajakforeningshus i Vejle

Alle, der dyrker kajak eller rosport kender til det indledende problem: Hvordan får vi båden i vandet? Det flydende kajakforeningshus i Vejle er et bud på en løsning. Da huset er flyttet ud på vandet, er der ikke langt fra opbevaring til vandoverfladen.

Alle, der dyrker kajak eller rosport kender til det indledende problem: Hvordan får vi båden i vandet? Det flydende kajakforeningshus i Vejle er et bud på en løsning. Da huset er flyttet ud på vandet, er der ikke langt fra opbevaring til vandoverfladen.

Det har taget lang tid at udvikle og etablere, men landets første flydende foreningshus er søsat i Vejle. Løsningen er et bud på, hvordan vandsportsforeninger kan få mere plads på den anden side af kajen.

Det flydende kajakforeingshus er tegnet til kajaksportens krav. Huset indeholder to lokaler – ét til ophold, omklædning, sauna og klubfaciliteter og et andet til opbevaring af kajakkerne. 

Lokalerne er placeret omkring et indre “vandrum”, der er vinklet, så brugerne får den smukke udsigt til Vejlefjordbroen samt en lineær sejlretning ud i fjorden. På tagfladerne er der plads til udendørs ophold og aktivitet.

LANDETS FØRSTE FLYDENDE FORENINGSHUS

Med 100.000 aktive voksne svarede det til antallet af aktive voksne håndboldspillere. Foreningerne fik ventelister og mange blev aktive som selvorganiserede. Det stod klart, at der overalt manglede nye foreningshuse med mødelokaler, omklædning og depotrum samt broer til at sætte kajakken, kanoen eller robåden i vandet fra. Samtidig er det de færreste havne- eller søområder, der har overskydende arealer at give til foreninger og idrætsklubber.

Løser problemerne med adgang til vandet

Lokale og Anlægsfonden tog fat på idéen om et foreningshus, der kunne løse de udfordringer. Hvis huset blev flyttet ud på vand, så ville det løse problemerne med den svære adgang til vandet fra kajkanten. Det ville også åbne helt nye ”byggefelter” i havnearealerne, hvis foreningslivet kunne blive flydende. Hvis der blev åben og let adgang fra kajkant til vandet for alle, uanset om det var foreningsmedlemmer eller selvorganiserede, kunne et flydende foreningshus benyttes af alle. Dermed ville den nye facilitetstype blive en løsning på de facilitetsudfordringer, der opstår, når idrætsgrene vokser voldsomt, uden at infrastrukturen kan følge med.

Danmarks Idrætsforbund og udviklingsselskabet By & Havn i København blev involveret i idéen sammen med to arkitektvirksomheder. I København kom det aldrig længere end til idéstadiet. I Vejle besluttede kommunen i 2009 at anlægge et bud på et flydende foreningshus tegnet af Force4 Architects.

Beslutningen var ikke svært at træffe, men selve anlægsfasen viste sig at blive en udfordring. Det blev sværere end forventet at bygge et flydende hus i lystbådehavnen i Vejle Fjord. Derfor blev det først i foråret 2015 muligt at søsætte de første kajakker fra Vejle Kajakklub.

Flytter klublivet ud på vandet, hvor der er plads

I mellemtiden blev klubøen i Vejle anlagt lige ved siden af det flydende foreningshus. Klubøen, der er bygget på pæle og derfor nemmere at etablere, rummer flere sejlsportsforeninger, og de to faciliteter til klubliv på vandet, supplerer hinanden ganske stærkt. Samlet viser de, hvordan pladsproblemerne til vandsportsforeninger kan løses ved at flytte klublivet ud på vandet, hvor der er langt mere plads.

Det flydende foreningshus i Vejle er tegnet til kajaksportens krav. Det indeholder to lokaler. Et til ophold, omklædning, sauna og klubfaciliteter og et andet til opbevaring af kajakkerne. Lokalerne er placeret omkring et indre ”vandrum”, der er vinklet, så brugerne får den smukke udsigt til Vejlefjordbroen samt en lineær sejlretning ud i fjorden. På tagfladerne er der plads til udendørs ophold og aktivitet.

Se flere billeder

Billeder fra projektet

Skip to content