Stor konference i Thorshavn præsenterer helt nye data om færingernes idræts- og fritidsvaner

Alle med interesse i at udvikle det færøske fritidsliv er samlet til konference i Thorshavn den 2.-3. marts 2022. For første gang er idræts- og fritidsvanerne på Færøerne kortlagt i en undersøgelse, Idrættens Analyseinstitut og Videncenter for Folkeoplysning står bag, og Lokale og Anlægsfonden har støttet. Idræt, kultur og outdoor er i fokus.

Pressemeddelelse fra Lokale og Anlægsfonden og Idrættens Analyseinstitut
1. marts 2022

Hvad er motiverne for at være aktiv? Hvilke fritidsaktiviteter er populære og på vej frem? Og hvordan udvikler vi faciliteter, der tiltrækker de ikke-aktive?

Det er vigtige spørgsmål på en stor fritidskonference i Thorshavn den 2.-3. marts. En ny national undersøgelse ’Fritidsvaner og fremtidens mødesteder på Færøerne’ giver for første gang viden om idræts- og fritidsvanerne blandt befolkningen på tværs af både idræt, outdoor og kultur.  

Undersøgelsen viser, at 49 pct. af de voksne borgere på Færøerne dyrker sport og motion, mens den samme andel dyrker hobby- og fritidsaktiviteter. Blandt børn og unge er det 65 pct., der dyrker sport og motion, og 43 pct. går til hobby- og fritidsaktiviteter.

Malene Thøgersen, senioranalytiker i Idrættens Analyseinstitut og Videncenter for Folkeoplysning siger:
”Undersøgelsen viser også, at der er en sammenhæng mellem trivsel og det at dyrke aktiviteter i sin fritid. Derfor er det selvfølgelig ønskværdigt, at flere borgere bliver aktive. Undersøgelsen ser derfor også på barrierer og motiver for at deltage i aktiviteter. Det kan forhåbentlig give politikere, foreninger og kommuner en idé om, hvor man kan sætte ind.” 

Jon Gerner, direktør i Lokale og Anlægsfonden siger:
”Det er utroligt spændende, at undersøgelsen ser på tværs af både idræts-, kultur og friluftslivet. Ikke mindst overblikket over kulturlivet på Færøerne er unikt. Den nye viden har stor betydning og kan bidrage til bedre beslutninger på et endnu mere kvalificeret grundlag. Til konferencen tager vi første skridt i retning mod at få de gode data ud at arbejde overalt i lokalsamfundene. Færøerne har en storslået natur og peger blandt andet på potentialer for at udvikle flere mødesteder til outdoor og nytænke faciliteter til det kreative, kulturelle fritidsliv.”

Til konferencen vil Heðin Mortensen, lagtingsmedlem og borgmester i Thorshavn Kommune byde velkommen. Idan præsenterer undersøgelsens resultater. LOA holder oplæg med inspiration til at udvikle fritidsfaciliteter på Færøerne med afsæt i seneste viden. Trailcentre, havnebade, kultur- og forsamlingshuse er bud på facilitetseksempler, deltagerne kan møde til konferencen. Som kommune eller forening er der samtidig mulighed for at få individuel sparring på konkrete projekter i dialog med LOA.

Kommuner, politikere, organisationer, foreninger, fagfolk, Idan, LOA og andre med interesse i fritidsområdet deltager. Sammen diskuterer de, hvordan den nye viden bedst bliver omsat til konkrete initiativer til at udvikle faciliteter og aktiviteter i fremtiden på Færøerne.

Idrættens Analyseinstitut (Idan) står bag undersøgelsen med støtte fra Lokale og Anlægsfonden (LOA).

Konferencen finder sted den 2.-3. marts i Nordens Hus i Thorshavn. Se programmet.

Se mere
Lokale og Anlægsfonden udvikler og støtter fritidsfaciliteter på Færøerne
Temaside Idrættens Analyseinstitut

Læs også:  
”Ny viden er nøglen til at udvikle bedre fritidsfaciliteter på Færøerne”
”Faciliteter til outdoor og kulturliv kan booste færingernes fritidsliv”

Om undersøgelsen: Undersøger børn og voksnes aktivitetsvalg, brug af faciliteter, motiver, barrierer, organiseringsformer og foreningernes vilkår på Færøerne. Den går også i dybden med kommunernes facilitetsdækning og kapacitet. Undersøgelsen er lavet af Idrættens Analyseinstitut og Videncenter for Folkeoplysning i samarbejde med Lokale og Anlægsfonden, Tórshavn, Runavik, Klaksvik, Fuglafjord, Eystur og Sunda og Sjovar Kommuna, Kulturministeriet, Ítróttasamband Føroya (ÍSF), Færøernes Ungdomsråd (FUR), Færøernes Universitet og det Færøske Folkesundhedsråd. 

Pressekontakt og yderligere information
Anna Rex Wittig, faglig formidler, Lokale og Anlægsfonden, + 452613 5142 

Pressekontakt

Line Dangkel Jacobsen
Kommunikationskonsulent, Lokale og Anlægsfonden

(kan også kontaktes udenfor almindelig kontortid)

Skip to content