LOA-LYD: Fede faciliteter til fritidslivet

Lyt med til den nye sæson af podcasten Bygtropolis og bliv klogere på, hvordan du med enkle greb og simple faciliteter kan være med til at styrke fællesskaber og fritidslivet i Danmark.

Pressemeddelelse fra Lokale og Anlægsfonden
Onsdag den 16. marts 2022

Fritidslivet er en stor og vigtig del af mange danskeres hverdag. Vi ved, at en god og åben facilitet med hæng-ud-steder og sociale opholdsrum kan invitere nye grupper til at blive en del af aktive fællesskaber og fastholde folk i at mødes. Men manglende og dårlige fysiske rammer afskærer mange danskere fra at være en del af et fritidsliv.

I en ny og femte sæson af podcasten Bygtropolis sætter Lokale og Anlægsfonden fokus på seks cases, der viser, hvordan man med universelt design, enkle greb og simple faciliteter kan invitere langt flere danskere ind i fritidslivet. Og det er der behov for.

“Selvom vi har et stærkt forenings- og fritidsliv i Danmark, så er der plads til forbedring. Vi skal ganske enkelt blive dygtigere til at tænke alle bruger- og aldersgrupper ind i vores fritidsfaciliteter. Vi ved eksempelvis, at piger falder fra fritidsaktiviteterne, når de bliver teenagere. Og en tredjedel af danske børn har aldrig badet i havet. Vi ved også, at den rigtige facilitet kan være med til at ændre billedet,” fortæller Jon Gerner, direktør i Lokale og Anlægsfonden.

Den femte sæson af Bygtropolis tager derfor lytteren med ud til seks konkrete faciliteter, som gør en forskel for mennesker og fritidslivet i vores natur og byer. Serien fører dig f.eks. ud til naturrum på den rekreative Troldhedesti, der giver folk med funktionsnedsættelse en helt ny adgang til naturen. Du kommer med ind i det nye klubhus i Husum, der via en alternativ indretning af bl.a. sine omklædningsrum taler til teenagepigerne. Og du bliver ført ind i et af Danmarks eneste kulturhuse for børn.

”Bæredygtigt byggeri er mere end energioptimering og materialer – det handler også om de mennesker, der skal bruge bygningerne på den lange bane. Gennem podcasten sætter vi ekspertviden og LOA’s egne erfaringer med fritidsfaciliteter i spil i et håb om at gøre andre klogere på nogle af de greb, som vi ved virker,” udtaler Jon Gerner, direktør i Lokale og Anlægsfonden. 

De første to af i alt seks nye afsnit af Bygtropolis offentliggøres onsdag den 16. marts 2022 og kan findes på byggerietspodcast.dk og i din foretrukne podcastapp. De fire sidste afsnit bliver lanceret løbende frem mod påske.

Bygtropolis er en podcast om bæredygtigt byggeri, som udgives med støtte fra Lokale og Anlægsfonden og Grundejerenes Investeringsfond. Den er udviklet og produceret af BARK rådgivning og produceres af MUNCK studios. Podcasten formidler viden til branchen om den store omstilling til et mere bæredygtigt samfund, både socialt og miljømæssigt. 

Se mere på www.byggerietspodcast.dk

Yderligere information
Anna Rex Wittig, faglig formidler i Lokale og Anlægsfonden, tlf. 26135142 / e-mail: arw@loa-fonden.dk

Oversigt over de seks afsnit

Vært: Morten Olsen

Afsnit 1: Troldhedestien
Rigtig mange danskere har svært ved at komme ud i naturen, og mange af naturens faciliteter er ikke indrettet til personer med nedsat funktionsevne.  Så hvordan får vi gjort naturen tilgængelig for alle? Det ser vi nærmere på i det her afsnit af Bygtropolis, hvor vi har besøgt Troldhedestien i Kolding.

Medvirkende:
Jimmy Kristensen, kørestolsbruger.
Camilla Ryhl, arkitekt, forskningsdirektør, Bevica Fonden.

Lyt podcasten

Afsnit 2: Husum Boldklub
Idræt er sundt – både fordi man får motion, men også fordi de fleste idrætsaktiviteter bringer folk ind i fællesskaber. Piger i teenagealderen har dog en tendens til at falde fra. Det er der mange årsager til, men en af de ting, der kan ændre på tingene, er faciliteterne, vi tilbyder, så derfor besøger Bygtropolis i det her afsnit Husum Boldklub og det nye fede klubhus, hvor der er plads til alle.

Medvirkende:
Eva Jarl, partner BBP Arkitekter
Fodboldspillerne: Lucie, Freja og Vilma

Lyt podcasten

Afsnit 3: Konditaget
Folk myldrer til byerne, og der er rift om de ledige kvadratmeter og begrænset plads til faciliteter til fritidsliv. Så hvordan indretter man et byrum, der indbyder til aktivitet og fællesskab? Bygtropolis er i det her afsnit en tur forbi Konditaget i Nordhavn I København for at få inspiration til, hvad det kræver af nye designløsninger, når vi vil skabe plads til, at folk kan være aktive i bybilledet.

Medvirkende:
Kathrin Susanna Gimmel, arkitekt JAJA Architects
Marianne Windfeld, Julie Notkin, Per Bodholdt, Søren Blad og sønnen Kasper

Afsnit 4: Nicolai for børn
Der findes masser af kultur og masser af ting for børn, men kulturhuse for børn er en mangelvare. Faktisk har vi kun en håndfuld i Danmark, men hvad kan de, og hvordan kan får vi få tankerne bag ud at leve andre steder? Det søger vi svar på, når vi tager på rundtur i Nicolai for børn i Kolding.

Medvirkende:
Besøgende på Nicolai for børn
Mette Strømgaard Dalby, leder af børnekulurhuset

Afsnit 5: Lejre Vandsport
Interessen og muligheden for at være ved havet i Danmark er stor. Men en tredjedel af danske børn har aldrig badet i havet, og børn er langt mindre i naturen. Hvordan kan vi med en simpel facilitet gøre børn og unge trygge ved havet? Vi tog en tur på bølgen blå i Roskilde Fjord.

Medvirkende:
Joan Raun Nielsen, arkitekt, Spektrum Artkitekter
Lejre Vandsport

Afsnit 6: Sorø Kulturtorv
Kan kulturoplevelser tænkes, så de ikke alene inviterer mennesker ind som tilskuer, men som deltagere og udøvende publikum. Og kan de inddragende kulturoplevelser bruges som løftestang for livet i provinsbyernes bymidter, der mange steder er i gang med at dø langsomt ud? Vi søger svar på et kulturtorv i Sorø, der indtil for nyligt var en kedelig parkeringsplads gemt væk bag ved byens hovedgade.

Medvirkende:
Anne Mette Boye, stadarkitekt i Aarhus Kommune
Buster og Vigga Olsen m.fl.

Pressekontakt

Line Dangkel Jacobsen
Kommunikationskonsulent, Lokale og Anlægsfonden

(kan også kontaktes udenfor almindelig kontortid)

Skip to content