Debat: Tænk vild natur og rekreative oplevelser sammen

Potentialet i at give børn og voksne oplevelser i det grønne er enormt, men vi skal bruge fritidslivets gode erfaringer fra start, så vi undgår kampe om retten til naturen, skriver Lokale og Anlægsfonden.

Fredag den 29. januar 2021

Af: Jens Øyås Møller og Jakob Færch, udviklingskonsulenter i Lokale og Anlægsfonden 

Hvem har retten til oplevelser i naturen? Og kan vild natur og biodiversitet ikke gå hånd i hånd med danskernes behov for at være aktive i det fri? 

Debatten kører efter udmeldingen om 888 millioner til 13 nye nationale naturparker og knapt 75.000 hektar urørt skov. For friluftsentusiaster, familier, skoler, trailløbere, sankere, vandrere, MTB’ere, ryttere og andre, der elsker aktivt udeliv, kan det blive et grønt mekka – hvis de altså er velkomne. 

Landsdækkende undersøgelser viser, at naturen er dér, hvor voksne danskere allerhelst vil være aktive. Men den er også arena for konflikter – faciliteter, spor og ruter til udeliv får kritik for ikke at harmonere med vild natur og biodiversitet.

Men behøver vi kæmpe om naturen? Benyttelse og beskyttelse kan sagtens gå hånd i hånd, hvis vi arbejder på tværs og bruger fritidslivets viden. Er der nødvendigvis et modsætningsforhold mellem biodiversitet og intensiv rekreativ brug, hvis bare den rekreative brug styres? I Lokale og Anlægsfonden er vi eksperter på at udvikle faciliteter, hvor fritidslivets brugere deler og møder hinanden om en fælles kærlighed til naturen.

Faciliteter der ovenikøbet er med til at få danskere ud, som ikke før har sat fødderne på skovstierne. Et fremsynet bud på det er fem trailcentre placeret rundt i Danmark – et mødested for skovens brugere til alle former for aktivt udeliv – fra den rolige vandrer til mountainbikeren. Og på Sydfyn har shelters fået mindre erfarne naturbrugere og børnefamilier ud.

Danskerne har brug for aktive oplevelse i naturen
Særligt bynært er der pres på. Derfor skal der også investeres i ny natur, infrastruktur og faciliteter tæt på, hvor folk bor. Naturpark Amagers nye spots i til oplevelser i naturen er gode eksempler på steder, der kan invitere danskerne ud, og bygge bro mellem by og natur. Noget som er særligt aktuelt for børnene. En tredjedel af danske børn har aldrig klatret i et træ i skoven, og to tredjedele har aldrig prøvet at overnatte i naturen.

Vi ved, at især sociale oplevelser og samvær med vennerne og familien i naturen er vigtigt for både børn og teenagere. Vores erfaring er, at faciliteterne kan gøre en forskel, men de skal udvikles stedsspecifik med fokus på det sociale.

Unge skove er et rekreativt udemekka 
Mange steder er der nye skove på vej, og de skal både beskytte vores grundvand, sikre biodiversitet og binde co2. Samtidig rummer de et rekreativt potentiale, der faktisk overstiger vores udendørs idrætshaller. Planlagt rigtigt kan de rumme både mange aktiviteter og mange brugere på en og samme tid. 

Et nationalt inspirationskatalog om skovrejsning giver gode bud på kombinationen af dyreliv og aktivt udeliv som i den bynære True Skov. I mange skovrejsningsprojekter er det rekreative lag ikke tænkt nok ind fra start og først kommet til, når skovene er rejst. De unge skove har stor værdi allerede i de unge år.

Danskernes behov for aktiv natur kalder på, at vi tænker os om fra start, så vi ikke rejser skov og naturparker uden at overveje, hvordan den bliver til glæde for flest muligt. Lad os gå sammen og finde en god balance, så vi kan forbedre biodiversiteten og skabe gode mødestedet i naturen på samme tid.

Vild natur kan også være rekreativ natur.

 

Pressekontakt

Line Dangkel Jacobsen
Kommunikationskonsulent, Lokale og Anlægsfonden
Skip to content