Hvis du arbejder med planlægning, indretning eller drift af nye og unge skove, vil nyt katalog være stor inspirationskilde for netop dig. Lokale og Anlægsfonden har medfinansieret kataloget der med gode eksempler, viden og erfaringer fra tidligere skovrejsningsprojekter, vil gøre op med forestillingen om den kedelige unge og nyplantede skov.
Mandag d. 30. marts 2020
Pressemeddelelse fra Lokale og Anlægsfonden
Omkring 14,6% af Danmark er dækket af skov og udover at være godt for miljøet, grundvandet og dyrene, er ture i skovene ligeledes uhyre populære blandt danskerne. Det er derfor vigtigt, at der med etableringen af nye skovområder, medtænkes nye aktivitets- og oplevelsesmuligheder for en masse natur-, fritids- og sportsentusiaster allerede fra dag ét.
Jens Øyås Møller, der er udviklingskonsulent hos Lokale og Anlægsfonden fortæller om kataloget: I Lokale og Anlægsfonden ser vi skovene som fremtidens mest potente fritidsarena. Skovene udgør en rummelig, foranderlig og innovativ ramme, der med den rette planlægning kan være arnested for et bredspektret aktivitetstilbud, lige fra de helt stille naturoplevelser til de mere fartfuld aktiviteter. En investering i nye skoves rekreative muligheder bør fremadrettet mindst prioriteres på højde med investeringer i andre typer af fritidsanlæg.
Læs Naturstyrelsens pressemeddelelse her, hvor der bl.a. er kommentarer fra professor på Københavns Universitet, Frank Søndergaard Jensen, Adjunkt ved Københavns Universitet Maja Steen Møller og medforfatter af kataloget Anders Busse Nielsen fra Naturstyrelsen.
Hent kataloget ”Naturoplevelser og friluftsliv i nye skove – inspirationskatalog”
Fakta
- Inspirationskataloget er udgivet af Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet. Et partnerskab bestående af Naturstyrelsen, Aarhus Kommune og Lokale og Anlægsfonden har finansieret og initieret arbejdet.
- Kataloget er på 116 sider og er illustreret med 121 flotte billeder fra en lang række unge skove i Danmark og nabolandene. Det er skrevet til fagfolk og alle os andre, der bare elsker at færdes mellem stammer og træer.
- Med afsæt i planerne for True Skov vest for Aarhus by, har forfatterne indsamlet eksempler på nye og anderledes skovprojekter fra hele Danmark og også et par eksempel fra Tyskland og Sverige. Disse tæller bl.a. eksempler på:
– varieret beplantning i Oksbøl Skov,
– uformelle stiforløb i Københavns Byskov,
– variation langs stiforløb i Ishøj Landsbyskov,
– beboeres aktive deltagelse i forvandling af skovbryn i Sletten Skov i Holstebro,
– lokalt kogræsserlaug i Anebjerg Skov ved Skanderborg,
– Danmarks største blomsterbed i Ringkøbing K,
– mødesteder mellem folk og skov i Eskelunden ved Aarhus,
– klimasø i Ishøj Landsbyskov,
– skov for udviklingshæmmede i Rosenkilde ved Slagelse,
– og mange, mange flere. - Skovene skal fylde meget mere i danskernes hverdag og i vores natur. Allerede i 1989 besluttede Folketinget, at ca. 25% af Danmark skal være dækket af skov. Det er nu godt 30 år siden og siden da har staten plantet langt over 100 nye skove og det samlede areal, der er dækket af skov, er gået fra ca. 12% til nu knap 15%.
- De danske skove er en sand publikumsmagnet, som årligt har et besøgstal på ca. 70 mio. 9 ud af 10 danskere over 15 år er i skoven minimum én gang om året, og selvom mange af os bor i byerne, besøger vi almindeligvis skoven 10 gange om året.
Kontakt:
Jens Øyås Møller, udviklingskonsulent hos Lokale og Anlægsfonden, jm@loa-fonden.dk, 32830344
Foto Naturstyrelsen