Fællesspisning og madlavning bobler, og Lokale og Anlægsfonden støtter nu det første store mødested med maden i centrum, som skal få madlavning, musik og fritidsliv til at smelte helt sammen med fokus på unge. Lokale og Anlægsfonden støtter Madkulturhuset i Halkær med 5 mio.
Pressemeddelelse fra Lokale og Anlægsfonden
Torsdag den 10. december 2020
Visualiseringer: Kjær og Richter
Fællesspisning er populært blandt danskerne, flere uformelle fællesskaber vokser frem blandt unge, og initiativer som ’Danmark spiser sammen’ får danskerne til at mødes om maden. Nordea-fonden og Tuborgfondet løfter, blandt mange andre, initiativer, der får det frivillige madfællesskab til at blomstre.
Lokale og Anlægsfonden har siden 2019 samarbejdet med Nordea-fonden om at styrke rammerne om frivillige madfællesskaber og gøre madlavning til en aktivitet på lige fod med andre aktiviteter i fritidslivet. Det er er nu blevet til det første store projekt i Halkær, hvor mad, musik, kultur og økologi skal få børn, unge, voksne og ældre til at mødes på tværs af generationer i et spirende mad- og kulturhus.
Halkær Kro og Kulturhus er drevet af frivillige kræfter og er et af landets førende spillesteder for folke- og verdensmusik. Det er kendt for at huse kurser og aktiviteter for store danske økologiske madproducenter, men rammerne matcher ikke behovet for, at frivillige kokke og musikere kan være under samme tag i dag.
Den gamle trelængede kro bliver nu bygget om og ud til et moderne ‘Halkær Madkulturhus’ med nye aktiviteter – særligt målrettet unge – og mulighed for et endnu tættere bånd mellem de 11 landsbyer, som i dag samarbejder om huset i Halkær, placeret 25 kilometer sydvest for Aalborg.
Ola Mattsson, udviklingskonsulent i Lokale og Anlægsfonden siger:
“Køkkener i fritidsfaciliteter er ofte aflukkede og gemte og fungerer kun som produktionskøkkener. Det skaber ikke synergi med resten af fritidsaktiviteterne. Det forsøger vi nu at lave om på i Halkær ved at gøre madlavning til en kernefunktion i huset, så køkkenet bliver mødested for frivillige, samtidig med at huset understøtter musikken og aktiviteten udenfor på landsbyfælleden langt mere, end den gør i dag.”
Jørgen Friis Pedersen, formand for Halkær Kro og Kulturhus siger:
”For flere år siden hørte jeg i radioen, at et kendt orkester kom til Danmark – de skulle spille på Vega i København, Musikhuset i Aarhus og Halkær Kro – det fortæller lidt om musiktraditionen og standarden i Halkær. Det gælder også maden og økologien, og nu går vi jo all in. Frivilligheden har drevet huset gennem snart 30 år, og der er ingen tvivl om, at det er et stærkt kort. Madhuset vil styrke det meget mere – særligt for børnefamilier og unge, som vi gerne vil skabe større interesse og deltagelse blandt.”
Mads Duedahl, rådmand i Sundheds- og Kulturforvaltningen i Aalborg Kommune siger:
”Det er et vanvittigt spændende projekt. Halkær Kro er i forvejen et unikt kulturhus i Aalborg Kommune. Det er bygget på et fundament af frivillighed og bæredygtighed, som vi nu styrker markant med dette projekt. Aalborg og Danmark vil få et unikt Mad-og Kulturhus i et smukt naturområde – ja vel nærmest en gigantisk økologisk køkkenhave i Aalborgs landdistrikt. Projektet peger ind i fremtiden, hvor fællesskab – her omkring maden, bæredygtighed og ikke mindst fordybelse for den enkelte, er respons på tidens udfordringer.”
Halkær Madkultur vil løfte aktiviteter indenfor fem områder: Madkultur, musik, bevægelse, aktivt udeliv og klassiske forsamlingshusaktiviteter, hvor masterclass i musik, madlavning, skriveværksted, yoga, kano, kajak og cykelværksted bliver en del af paletten.
Et fleksibelt og socialt mad og musikhus
Huset bliver omdannet med fælles-, udviklings-, ude- og produktionskøkken med mobile arbejdsstationer til madlavning for skoler, aftenskoler og workshops. Fælleskøkkenet kobler sig på produktions- og udekøkken, og resten af huset bliver indrettet til øvelokaler, musik og forsamlingshusaktivitet.
Gennemgribende er det sociale ophold og en tæt kobling mellem det visuelle og funktionelle. Store depoter til madlavnings- og spillegrej gør huset fleksibelt og understøtter forsamlings- og spillestedsfunktion.
Syd for kroen finder man landsbyfælleden med fødevareproduktion. Et overdækket udekøkken vil sammen med gårdspladsen give mulighed for, at aktiviteterne kan trække ud mod fællededen, så man kan tilberede råvarerne direkte fra jord til bord. Kroens aktivitets- og musiksal er i dag et gammelt tørfoderlager, som bliver fleksibelt, så musikken også kan rykke ud i gårdmiljøet.
Organiseringen, aktiviteterne og arkitekturen understøtter samarbejdet mellem frivillige og professionelle, og huset bliver øvested, hvor unge kan lade sig inspirere af professionelle.
Udover madkulturhus bliver det et musikhus til koncertoplevelser og en base for friluftsaktiviteter i Halkær Ådal. Lokale og Anlægsfonden har tidligere arbejdet med forsamlingshuse, og løfter det nu til next level med en bredere pallette af aktiviteter og kulturtilbud for både lokalsamfund, opland og turister.
Projektet er et samarbejde med Realdania, Aalborg Kommune og Lokale og Anlægsfonden.
Om projektet
Projektet koster i alt 15,8 mio. Aalborg Kommune støtter med 5 mio. og det samme gør Realdania. Lokale og Anlægsfonden støtter med 5 mio. Kjær og Richter er rådgiver på projektet.
Yderligere oplysninger
Ola Mattsson, udviklingskonsulent i Lokale og Anlægsfonden, tlf. 3283 0343.
Jørgen Friis Pedersen, formand for Halkær Kro og Kulturhus, tlf. 2120 0699
Mads Duedahl, rådmand i Sundheds- og Kulturforvaltningen i Aalborg Kommune, tlf.: 2520 1900
Læs mere om Lokale og Anlægsfondens viden om fælleskøkkener i samarbejde med Nordea-fonden