Fjordsgade skole eksisterede i mere end 100 år som folkeskole, men bliver nu omdannet til et nyt forenings- og fritidshus. Fokus for projektet er at placere en foreningsbase midt i Aarhus, der skal give brugerne ejerskab og identitet. Lokale og Anlægsfonden støtter projektet med 1.750.000 kr.
Tirsdag den 18. september 2018
Af: Ulf Elbrønd, Kommunikationskonsulent Lokale og Anlægsfonden
Den gamle skole i Fjordsgade vil stadig opleve strømme af læring, kreativitet og bevægelse på gangene, når den bliver omdannet til et nyt forenings- og fritidshus. Forenings- og fritidshuset i den flotte gamle folkeskole i Aarhus’ Frederiksbjergkvarter, bliver et af de bedste bud på foreningsbasen, hvor vidt forskellige foreninger og folk på eget initiativ kan komme og udfolde sig.
Huset skal indrettes, så mange forskellige foreninger og brugere kan benyttes faciliteten og, på trods af at skulle ’dele’ faciliteten, så vil alle kunne opnå en ’klubhusfølelse’, få ejerskab over huset, finde sin egen identitet i byggeriet og opleve besøget mere end som bare en gæst.
Huset giver plads til bløde bevægelsesformer som yoga og pilates, boksning og kampsport i kælderen, traditionel folkeoplysningsvirksomhed og også mere spontan aktivitetsudfoldelse. Der vil være et specielt initiativ omkring E-Sport, som er en hastigt voksende og rasende populær aktivitetsform blandt børn og unge.
”Forenings- & Fritidshuset Fjordsgade bliver et sitrende aktivitetshus, der lever i kraft af brugerne. Man kan kalde det et foranderlighedens hus, hvor funktionaliteten skal udvikle sig i takt med samfundet og lokalområdets ønsker,” siger Anna Hassel, der er arkitekt hos Lokale og Anlægsfonden.
Fleksible lokaler i anvendelse og indretning
Huset på Ingerslevs Boulevard bliver samlingsstedet for de brugere og foreninger, der tidligere bl.a. har benyttet den nu nedrevne Sct. Annagades Skole. Derved bliver Fjordsgade et fritidshus, hvor aktiviteterne og brugergrupperne rækker bredt og vidt, fra almindelige foreningers løbende aktiviteter til iværksætteri og uorganiserede foreninger og projekter.
Derfor er der en klar opdeling af både neutrale multifunktionelle rum, der kan bruges af flere forskellige grupper, med mulighed for at ’forandre’ rummets brugbarhed. Derudover laves der også flere stærkt kodede rum, som henvender sig til en langt mere specifik brug som for eksempel yoga, motorik, e-sport og kreative aktiviteter.
”Huset ligger så centralt i en meget spændende del af Aarhus, at det lige præcis her skaber rammen om det moderne fritidshus. Huset vil opleve både eksisterende foreninger styrkes og nye fællesskaber blomstre op og vil kunne rumme det. Og det er ikke kun den indvendige del af Fjordsgade [forenings- og fritidshus], der er interessant. De omkringliggende aktivitetsmuligheder i området, gør det ligeledes muligt for hele familien at udfolde sig i det samme tidsrum, om det er i forenings- i uorganiseret eller individuelt regi.” slutter Anna Hassel.
I den store bygning arbejdes der med en klar wayfinding, som skal hjælpe brugeren med at orientere sig i gange, trapper og lokaler. Det gælder ikke mindst førstegangsbrugeren og turisten.
Der vil også etableres et cafémiljø, hvor man før, under og efter aktiviteter kan mødes over en vand eller en kaffe og udveksle idéer og erfaringer.
Yderligere oplysninger
Anna Hassel, udviklingskonsulent hos Lokale og Anlægsfonden, ah@loa-fonden.dk, 32830351