Millioner til bevægelseshus i bydelen Gellerup

Lokale og Anlægsfonden giver 12 mio. kr. til det nye ”Bevægelseshuset i Gellerup” i Aarhus, som bliver et unikt mødested og drivkraft for kultur og idræt i den nye Sports- og Kulturcampus midt i Gellerup, der forventes at stå færdig i 2020.

Pressemeddelelse fra Lokale og Anlægsfonden
Mandag den 11. juni 2018

I december 2017 blev det offentliggjort, at det er Arkitektteamet Schmidt Hammer Lassen Architects, Masu Planning, COWI og Loop architects, der skal stå bag det nye byggeri – Sports- og Kulturcampus – på Verdenspladsen midt i Gellerup.

Lokale og Anlægsfonden har været en del af projektet fra den tidlige projektidé så dagens lys i 2012, og fra 2015 har fonden bidraget med både idégenerering, sparring og rådgivning. Nu har fonden besluttet at gå yderligere ind i projektet og bevilliget 12 mio. kr. til bevægelseshuset, som i alt vil komme til at koste 75 mio. kr.

– Bevægelseshuset bliver en væsentlig og aktiv del af Sports- og Kulturcampus. Det bliver et samlingssted for nogle af områdets etablerede tilbud, som gennem de nye rammer kommer til at arbejde endnu tættere sammen. Det vil helt sikkert give flere en sund og aktiv fritid. Det er den vision, vi sammen har arbejdet ud fra, og som Lokale- og Anlægsfonden hele tiden har bakket op og med sin flotte donation nu er med til at virkeliggøre, siger rådmand for Kultur og Borgerservice i Aarhus Kommune Rabih Azad-Ahmad.

– Sports- og Kulturcampus er et vigtigt skridt mod at realisere visionen om at gøre Gellerup til en attraktiv bydel. Jeg glæder mig til de mange faciliteter, som vil blive en attraktion for alle århusianere og ikke mindst for de mange unge i bydelen, der vil gribe mulighederne i Bevægelseshuset, sagde formand for Brabrand Boligforening Keld Albrechtsen ved afsløringen af vinderprojektet tilbage i december 2017.

Kort fortalt vil Sports- og Kulturcampus på Verdenspladsen omfatte følgende aktiviteter:

• Gellerup Bibliotek
• Samlingshuset (for områdets beboere og foreninger)
• Verdensbadet (forskellige badetilbud med inspiration fra hele verden)
• Kunstgræsbane
• Byparken
• Bevægelseshuset

Brugerne involveret fra starten
Bevægelseshuset bliver et inspirerende og mangfoldigt lærings- og aktivitetstilbud, hvor bevægelse er udgangspunktet. Husets drivkraft er de fire kernebrugere, som aktivt har deltaget i hele udviklingsforløbet:

  • Århus Klatreklub – en aktiv klatreforening med over 600 frivillige og 15 forskellige udvalg, som tilbyder indendørs klatrefaciliteter i alle døgnets 24 timer, 7 dage om ugen. 
  • ACFC – en fodboldforening med en voksende pigeafdeling og med målrettet fokus på at skabe miljøer, som inviterer børn og unge ind i et sundt fællesskab.
  • Gøglerskolen – en produktionsskole, som har hentet sit pædagogiske udgangspunkt fra cirkus- og teaterverdenen, der forener det legende og kreative med orden og disciplin. 
  • Cirkus Tværs – et gratis tilbud til børn og unge i hele Aarhus Kommune, hvor man kan komme ind fra gaden og lære cirkus og blive en del af fællesskabet.
  • Fællesrummet – en central funktion med plads til at spise, feste, optræde, lege og i løbet af dagen vil de fire kernebrugergrupper indtage rummet på skift. Rummet er tænkt som et vindue til verden og kan med de synlige konstruktioner skifte stemning.

– Brugerinddragelsen har været utrolig vigtig, og faktisk har netop brugerne, på tværs af foreningerne, født projektet, pointerer Anna Hassel, der er arkitekt hos Lokale og Anlægsfonden.

– Målsætningen med huset er at skabe et mødested, som inviterer, inspirerer og faciliterer aktivitetstilbud på en nytænkende måde, hvor foreninger, organisationer og selvorganiserede kan arbejde side om side. Det bliver i den grad et hus, der kommer til at virke i krydsfeltet mellem idræt og kultur, slutter en begejstret Anna Hassel.

Husets arkitektur
Huset fremstår med en stærk arkitektur, der med sine forskudte blokke skiller sig ud fra boligmassen. På tagfladen vil terrassen udvikles i samspil med at funktionerne på verdenspladsen tager form. Huset er robust og materialer og konstruktion er valgt med henblik på at kunne skabe store fleksible rum, der let kan forandres og som lever op til de gældende krav for akustik og ventilation.

Udvendig er huset beklædt med genbrugs-aluminium i form af perforerede plader. Klatrehallen skyder op som det højeste og er beklædt med foldet/bukket genbrugs-aluminium, så det ligner draperede gardiner. De store ventilationsvinduer giver gode ind- og udkigsmuligheder, og udvalgte rum i huset har stærke farver og lys, der giver karakter og kant. Huset er bygget op omkring de 5 kernebrugeres rum, som i samspil skaber en unik kombination, hvor værdien og mulighederne er mere end summen af delene.

Bevægelseshuset, som bliver på ca. 3.300 m2 forventes færdigt medio 2020. Byrådsindstilling om anlægsbevilling forventes fremsendt til Byrådet i forår 2019.

Yderligere information:
Arkitekt Anna Hassel, Lokale og Anlægsfonden, mobil: 26 12 36 22
Adm. direktør Esben Danielsen, Lokale og Anlægsfonden, mobil: 40 59 20 04

Pressekontakt

Line Dangkel Jacobsen
Kommunikationskonsulent, Lokale og Anlægsfonden

(kan også kontaktes udenfor almindelig kontortid)

Skip to content