Maritimt Center i Esbjerg får en halv million til arkitektonisk løft

Lokale og Anlægsfonden sætter skub i udviklingen af et visionært maritimt center på havneøen Esbjerg Strand med en bevilling på 530.000 kroner til arkitektkonkurrencen. Det nye center skal sikre, at rekreative aktiviteter får plads i et havneområde, hvor den kommercielle del er i vækst og udfordrer muligheden for at være ved vandet.

Illustration: Hasløv & Kjærsgaard

Pressemeddelelse fra Lokale og Anlægsfonden
Torsdag den 1. november

Mere end 12 forskellige vandsportsorganisationer kan se frem til, at havnefronten i Esbjerg får nyt liv med et helt nyt maritimt mødested, hvor roklubben, gæstesejlere, kitesurfere, skoleklasser blandt mange andre glade brugere af havet kan inspirere og udfordre hinanden.

Lokale og Anlægsfonden vil gerne være en del af udviklingen af det Maritime Center og har derfor sat 530.000 kr. af til arkitektkonkurrencen, som forventes at være afsluttet sommeren 2019. 

Jakob Færch, udviklingskonsulent i Lokale og Anlægsfonden siger om projektet:
”Ved at støtte arkitektkonkurrencen får vi en unik mulighed for at sidde med ved bordet fra start i udviklingen af et af de største maritime fritidsanlæg i Danmark i de kommende år. Projektet lægger sig i kølvandet på Aarhus Internationale Sejlsportscenter og Vestre Fjordpark i Aalborg, men med en helt særlig profil omkring hverdagsmotion på og ved vandet inden for en række traditionelle, men også nyere blå aktiviteter som stand up paddle, wakeboard og forhindringsbaner på vand.”

Peter Tørnqvist, formand for Kultur & Fritidsudvalget siger:
”Vi er rigtig glade for, at Lokale og Anlægsfonden vil støtte arkitektkonkurrencen og samtidig glæder vi os meget til at få sat gang i projektet, som vil være til stor glæde og gavn for både de fremtidige brugere, og i lige så høj grad for Esbjerg Kommunes borgere.” 

Nyt kraftcenter for aktiviteter ved havnekanten
Når dørene til det Maritime Center forventes at åbne ultimo 2022, kan borgere og turister komme helt tæt på havnen og de maritime aktiviteter. Det skal være kraftcenter for sport, leg og læring og skabe synergi mellem klubberne, offentlige samt private aktører. Samtidig skal det give nye brugergrupper og vandsportsaktiviteter, som endnu ikke eksisterer i Esbjerg, mulighed for at komme på vandet.

Anlægget får et samlet bruttoareal på 3.200 m2 og vil bestå af træningscenter, klublokaler, fælleskøkken, depotrum til opbevaring af grej, vådrumslaboratorium, bådhaller og værksted understøttet af et stort udendørsområde til ophold og sociale aktiviteter, der danner forbindelse mellem ude og inde.

Den rekreative havn skal binde byen sammen
Det nye center skal være med til at binde byen sammen, og med placering i den nordlige del af Esbjergs havneområde bliver det knudepunkt i den nye bydel Esbjerg Strand med forbindelse til Fiskeri- og Søfartsmuseet. Det er også en del af Esbjerg Kommunes plan om at etablere en kystnær bydel med ny lystbådehavn, kunstmuseum, erhvervsområder og rekreative udflugtsmål.

Projektet er en videreudvikling af hovedtankerne bag Lokale og Anlægsfondens idékatalog ’Aqtiv – Idrætsanlæg på vand’, som giver bud på, hvordan man kan understøtte nye aktivitetstendenser i havneområder.

Om projektet
Arkitektkonkurrencen er budgetteret til 1,6 mio. kr., der dækker konkurrencevederlag, udarbejdelse af konkurrence- og udbudsmaterialet, aflønning af konkurrencesekretær og fagdommere.

Anlægsprisen for Det Maritime Center i Esbjerg er ca. 49,7 mio. kr.

Yderligere oplysninger
Jakob Færch, udviklingskonsulent hos Lokale og Anlægsfonden, 2869 4774
Peter Tørnqvist, formand for Kultur & Fritidsudvalget, 3399 4816

Pressekontakt

Line Dangkel Jacobsen
Kommunikationskonsulent, Lokale og Anlægsfonden
Skip to content