Kystsikring kan også være rekreative områder

Høfder, der sikrer, at havet ikke æder sig ind på kysten, behøver ikke bare at være en kold betonmur, men kan også fungere som havkajakfolkets kaj, hvorfra de kan gå ombord i kajakken.

Pressemeddelelse fra Lokale og Anlægsfonden
Onsdag den 6. juni 2018.

I Danmark har vi mere end 7.000 km kystlinje, og kysten har en særlig attraktionsværdi – både som bosætningssted, som destination for et aktivt udeliv og for turisme. Men medaljen har desværre en bagside. Klimaændringer og voldsommere vejr har sat kysterne og de kystnære egne under pres. De såkaldte 100-årshændelser sker ikke længere kun en gang hvert århundrede, og det går ud over kystnaturen, men også ud over de mange mennesker, som bor og arbejder ved kysten. Prognoserne viser desværre, at det kun vil fortsætte og krydret med de generelle vandstandsstigninger, er udfordringerne til at få øje på. 

Derfor har Lokale og Anlægsfonden netop lanceret et temasite, hvor vi sætter fokus på, hvordan fremtidens kystsikring kan og bør forene benyttelse og beskyttelse af kysten. Temasitet kan findes på www.loa-fonden.dk/temaer/rekreativ-kystsikring/

Betonmur som byrumsmøbel

– Vi kalder det ”rekreativ dobbeltfunktion”, fordi vores ambition både er at løse et problem, fx oversvømmelse forårsaget af store regnmængder, og samtidig skabe et rekreativt mødested for lokalområdets borgere, siger udviklingskonsulent Jens Øyås Møller fra Lokale og Anlægsfonden.

– Vi tror på, at vi med den rette tilgang til kystsikring kan skabe nye rekreative oplevelses-muligheder ved de danske kyster, samtidig med at mennesker, natur, dyr og huse beskyttes imod de klimatiske kræfter, som vi står overfor, fortsætter Jens Øyås Møller. Konkret peger Jens Øyås Møller på ”Le Mur” i Lemvig som et godt eksempel på dobbeltfunktionel kystsikring, hvor havnen højvandsikres med en mur, der samtidig fungerer som et byrumsmøbel, der skaber nye mødesteder og aktivitetsmuligheder på havnen i Lemvig.

På temasitet kan man hente alverdens viden om kystsikring:

  • Kystdirektoratets nye undervisningsmateriale om forvaltning af kystbeskyttelsesloven
  • Videointerviews om kystsikring med rådgivere, borgmestre, arkitekter mfl.
  • Kystbeskyttelsesloven
  • Forskningsartikler om kystsikring
  • Artikler om finansiering af kystsikring
  • Realdanias analyser om højvandsproblematikker i de indre danske farvande
  • Lokale og Anlægsfondens og andre visionære eksempel-projekter om ”dobbeltfunktionalitet”

De nødvendige og store fremtidige investeringer i kystsikring kan således ”betale to ting på en gang”: Endnu bedre rekreative muligheder for et aktivt og sundt udeliv og en sikring imod de stigende vandmasser.

Sitet er udviklet af Lokale og Anlægsfonden med støtte fra Grundejernes Investeringsfond.

Yderligere information:

Udviklingskonsulent Jens Øyås Møller, Lokale og Anlægsfonden, mobil: 32 83 03 44

Adm. direktør Esben Danielsen, Lokale og Anlægsfonden, mobil: 40 59 20 04

Pressekontakt

Line Dangkel Jacobsen
Kommunikationskonsulent, Lokale og Anlægsfonden
Skip to content