Det kommende gadeidrætshus Streetmekka i Viborg får seks mio. kr. fra Lokale og Anlægsfonden. Pengene skal målrettet gå til at skabe optimale forhold for de lokale udøvere af Street Art. Streetmekka i Viborg bliver dermed det første sted i Danmark, hvor der for alvor satses på at skabe et Street Art-miljø i verdensklasse.
Pressemeddelelse fra Lokale og Anlægsfonden
Torsdag den 16. juni 2016
I gadekulturen hænger bevægelse og kunstneriske udtryksformer tæt sammen. Mange udøvere dyrker både gadens idrætsgrene og dens kunst. Lokale og Anlægsfonden har i mange år været med til at udvikle gadeidrætsfaciliteterne i Danmark til nogen af de mest opsigtsvækkende på internationalt niveau. Men endnu er der ikke nogen af de faciliteter, der har formået at tilbyde lige så gode forhold til kunst og kultur som til bevægelsesaktiviteter.
Derfor udviklede Lokale og Anlægsfonden i 2013 konceptet ”Street Art Place”. Konceptet handler om at skabe en facilitet til gadekultur, hvor kunst er ligestillet med idræt. Det vil skabe et samlingssted for gadekulturen uden grænser mellem bevægelse og udtryk. Et sted, hvor idræt og kunst smelter sammen til et hele. Viborg bliver med støtten fra Lokale og Anlægsfonden det første sted, hvor dette koncept introduceres og bliver gjort til virkelighed.
Viborgenserne får dermed inden længe ganske enestående muligheder for at udfolde sig i kunstneriske udtryksformer som graffiti, gadeskulpturer, installationskunst, animationer, videoer, musik, DJ’ing, rap, lys og lyd og meget mere. Det kommende Streetmekka vil naturligvis som de eksisterende Streetmekkaer i København og Esbjerg også byde på plads til streetdance, streetbasket, gadefodbold, skatere og parkourudøvere. I Viborg vil der på grund af lokal efterspørgsel også blive plads til trialcyklister og bouldering (sidelæns klatring).
Det kommende Streetmekka i Viborg indrettes i den tidligere Vestasbygning. Industribygningen er fra 1974 og er på 3.300 m². Den endelige udformning af bygningens rum og indhold er endnu ikke afgjort, da det afventer et totalentrepriseudbud. Indholdet af rum og funktioner til Street Art er dog allerede nu aftalt mellem Lokale og Anlægsfonden og projektets parter.
Værksteder, lydstudier og udstilling over det hele
Værkstederne til Street Art vil bestå af et stort flexværksted og eventrum på 2-300 m², hvor brugerne kan bygge, male og svejse med kunstværker i store formater. Der kommer et træ- og metalværksted på 50-70 m², et visuelt værksted på 60-80 m² til grafisk arbejde både fysisk og digitalt, og et udendørs værksted på 100-200 m².
Til musikproduktion kommer der et DJ-studie på 30-40 m², et øvelokale til både digital og akustisk musik på 30-40 m² og et lydstudie på 30-40 m² til indspilning.
Endelig vil to til tre fleksible rum kunne bruges til at understøtte Streetmekka i Viborgs rolle som et regionalt kulturelt kraftcenter, hvor brugerne både kan arbejde med deres kunst og planlægge aktiviteter.
Streetmekka i Viborg bliver et stort udstillingsted for Street Art. Derfor udstyres bygningen ikke med et almindeligt galleri, men alle vægge, hjørner, podier og forskelligt inventar kan tages i brug som udstillingsområder.
I alt koster Streetmekka i Viborg 26.033.333 kr. at etablere. Viborg Kommune har bevilget 7,7 mio. kr. Lokale og Anlægsfonden støtter med 6 mio. kr. særligt til Street Art-aktiviteterne. Resten af beløbet finansieres af parterne i etableringen af Streetmekka i Viborg: Realdania, TrygFonden og Nordea-fonden. Beløbene er ink. fondsafgift. Udover etablering finansierer Realdania og TrygFonden arkitektkonkurrence og projektsekretariat.
Per Møller Jensen, Formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Viborg Kommune, siger om projektet:
”Vi ser frem til at få etableret Streetmekka i Viborg til glæde for streetkulturen, som er et værdifuldt tilbud til mange børn og unge, som ikke føler sig tiltrukket af de traditionelle fritidstilbud. Vi konstaterer med stor glæde, at Lokale og Anlægsfonden har besluttet sig for at støtte projektet med en kvalitetsforbedring til 6 mio. kr., hvilket betyder, at der kan etableres optimale betingelser for Street Art-miljøet i Viborg”.
Ola Mattsson, udviklingskonsulent i Lokale og Anlægsfonden, siger om projektet:
”Streetmekka i Viborg bliver en fusion af kultur og idræt. I gadekulturen er kunst og idræt altid tæt knyttet, men i Viborg får brugerne helt nye muligheder for at dyrke alle deres interesserer på et sted. Både kunstnerisk og idrætsligt. De mange nye muligheder vil også kunne tiltrække helt nye brugergrupper til gadekulturen. Projektet bliver et stærkt eksempel til inspiration for andre byer, der gerne vil gøre noget særligt ud af deres aktive i gadekulturen.”
Fakta om Streetmekka i Viborg
Finansiering:
GAME Streetmekka Viborg er finansieret af Lokale og Anlægsfonden, Realdania, TrygFonden, Nordea-fonden og Viborg Kommune. GAME skal stå for drift af huset.
GAME Streetmekka Viborg
Lokale og Anlægsfonden: 6.000.000 kr.
Viborg Kommune: 7.700.000 kr.
Realdania og TrygFonden: 9.333.333 kr.
Nordea-fonden: 3.000.000 kr.
I alt: 26.033.333 kr.
Beløbene er ink. fondsafgift. Udover etablering finansierer Realdania og TrygFonden arkitektkonkurrence og projektsekretariat.
Aalborg Kommune er gået ind i samme projekt og et GAME Streetmekka Aalborg forventes at stå klar samtidig med gadeidrætshuset i Viborg.
Totalentrepriseudbud:
Med inputs fra workshop annonceres i marts 2016 efter arkitekter, der skal tegne GAME Streetmekka Viborg. Derefter inviteres totalentreprenører for at omdanne idéerne til mursten.
Åbning:
I starten af 2017 starter byggeriet og i starten af 2018 står GAME Streetmekka Viborg færdig og klar til at blive indtaget af de lokale unge.
Drift:
GAME skal drive huset. Organisationen har 14 års erfaring med at drive gadeidræt og gadekultur i udsatte boligområder i hele landet. Siden 2010 har GAME drevet GAME Streetmekka København og siden 2016 GAME Streetmekka Esbjerg.
Succes med at tiltrække børn og unge
I GAME Streetmekka København er det lykkes at tiltrække børn og unge, der generelt er karakteriseret ved en lav idrætsdeltagelse. Næsten halvdelen af GAME Streetmekka KBHs medlemmer har anden etnisk baggrund end dansk, de fleste er mellem 11 og 25 år og scorer lavere på livstilfredshed end landsgennemsnittet. En undersøgelsen foretaget blandt 209 af GAME Streetmekkas KBHs 4.228 brugere giver indikationer på positive effekter ved gadeidræt. 77 procent af de adspurgte oplever, at de bliver en del af større fællesskab og 64 procent får kompetencer med fra gadeidrætten, som de kan bruge i andre dele af livet, samtidig med at de oftere dyrker sport end gennemsnittet.
GAME Streetmekka Esbjerg:
GAME, Esbjerg kommune, Realdania, TrygFonden og Nordea-fonden slog 6. januar portene op til GAME Streetmekka Esbjerg i byens gamle DSB remise.