10,5 mio. kr. til bjergsport midt i København

Lokale og Anlægsfonden støtter det rekreative område ved Amager Bakke med 10,5 mio. kr. og udvider anlæggets aktivitetsmuligheder med bjergruter til løbere og vandrere, crossfitområde, skilegeplads samt en 85 meter høj klatrevæg.

Pressemeddelelse fra Lokale og Anlægsfonden
Mandag den 22. juni 2015

 

For de fleste, lyder det tosset nok at placere en skibakke oven på et forbrændingsanlæg. Men det er ikke desto mindre det der er ved at blive en realitet på Amager i København, og projektet får nu endnu flere aktiviteter.

Skibakke og skilegeplads
Muligheden for at stå på ski midt i København er stadig den bærende tanke i projektet. 11.000 m² af bakken er afsat til skiløb, men suppleres nu med 3.000 m² til løb, vandring, fysisk træning og opholdssteder. Bakkens hældning, der varierer fra 14 og op til 45 procent, indbyder til mange aktiviteter og udfordringer, både for nybegyndere og mere rutinerede idrætsudøvere.

Skibakken deles op i tre forskellige sværhedsgrader, som mange vil kende det fra skiferierne. En sort piste på 180 meter, en 55 meter lang blå piste og en 150 meter grøn piste. Som noget nyt tilføjes en åben og gratis skilegeplads for enden af skibakken. Her kan der leges på ski og kælkes. For de lidt ældre og mere avancerede bliver der muligheder for at benytte fleksible og flytbare freestyle-elementer som rails, halfpipes og hop.

85 meter høj klatrevæg, bjergløberuter og opholdsområder
Klatring er blevet en populær idrætsgren i Danmark. Amager Bakke bliver et nyt samlingspunkt for de mange klatrere i hovedstadsområdet. Anlæggets fulde høje på 85 meter vil udnyttes til at skabe verdens højeste kunstige klatrevæg inspireret af virkelighedens udfordringer for bjergklatrere og bjergbestigere. Dertil kommer et boulderanlæg der kan bruges både af erfarne klatrere og dem, der er nye i sporten.

Amager Bakke kommer også til at byde på helt nye muligheder for at dyrke bjergløb og vandring, som motionister ellers skal til udlandet for at prøve. Det bliver muligt at bevæge sig op og ned ad bakken i både løb og gang ad 10 forskellige ruter. Lokale og Anlægsfonden har i en periode arbejdet indgående med at udvikle nye oplevelser for løbere, der vil noget mere end en tur langs fortove og cykelstier. Dette bliver det første eksempel på, hvor langt mere spændende en løbetur kan blive, hvis der designes en facilitet særligt til det. I dette tilfælde inspireret bjerges stier og forhindringer.

Amager Bakke bliver også udstyret med en række forskellige elementer til crossfit og udendørs styrketræning. For de aktive, der gerne vil sidde stille en gang imellem, og for dem, der gerne vil opleve Amager Bakke som et mere roligt udflugtsmål, kommer der forskellige opholdsområder med udsigt og “pusterum” højt hævet over byens larm.

Udviklingen er sket i samarbejde mellem Lokale og Anlægsfonden, arkitekterne fra BIG og bygherren ARC (Amager Ressource Center).

Økonomi
Det rekreative anlæg ved Amager Bakke har med støtten fra Lokale og Anlægsfonden nu et samlet budget på 82,4 mio. kr. ARCs fem ejerkommuner, København, Frederiksberg, Tårnby, Dragør og Hvidovre har gået sammen i et usædvanligt tværkommunalt samarbejde og støtter projektet med 42,2 mio. kr.

A.P. Møller Fonden og Fonden R98 har begge givet tilsagn om støtte på hhv. 10 mio. kr. hver. Med Lokale og Anlægsfondens støtte på 10,5 mio. kr. mangler der 9,7 mio. kr., før den fulde finansiering er tilvejebragt.

Projektet er tegnet af BIG og er designet sammen med nogle af verdens førende eksperter i skibakkedesign, bl.a. International Alpine Design i Colorado.

Patrik Gustavsson, forretningsudvikler i ARC, siger om projektet:

” Med Lokale og Anlægsfondens støtte rykker Amager Bakke-projektet et stort skridt nærmere sin realisering. Det som startede som en visionær ide ser ud til at ende med et enestående rekreativt anlæg af meget høj æstetisk og indholdsmæssig kvalitet som jeg tror, vil overtræffe folks forventninger – både den professionelle idrætsudøver og det almindelige bymenneske – som vi håber vi kan inspirere til et liv i mere bevægelse.”

Ola Mattsson, udviklingskonsulent i Lokale og Anlægsfonden, siger om projektet:

“Amager Bakker bliver et spektakulært eksempel på, hvordan et unikt aktivitetsområde ikke ville have været muligt at etablere, hvis der ikke havde været vilje til nytænkning og idérigdom hos folkene bag et så kedeligt kommunalt teknisk anlæg som en affaldsforbrænding. Dette usædvanlige samarbejde gør det inden længe muligt for københavnerne og byens gæster at dyrke bjergsport få minutter fra deres hjem. Sport som de ellers skal tage til udlandet for at prøve.”

Yderligere oplysninger
Ola Mattsson, udviklingskonsulent, Lokale og Anlægsfonden, 3283 0343
Esben Danielsen, Direktør, Lokale og Anlægsfonden, 3283 0330

 

Pressekontakt

Line Dangkel Jacobsen
Kommunikationskonsulent, Lokale og Anlægsfonden
Skip to content