- Forside
- Ny Udviklingsprojekter
- Bæredygtig vandkultur
Bæredygtig vandkultur
Med dette indsatsområde ønsker vi at sætte fokus på alle de potentialer som ligger i den bæredygtige vandkultur. Vi skal have fokus på mere leg, mere fleksibilitet, mere social, bedre rammer om vandtilvænning/-læring og ligeværdigt tilgængeligt for alle – vandaktiv hele livet. Vi vil vise vejen for bedre indeklima og lavere energiforbrug. De danske vandfaciliteter rummer et stort potentiale for at skabe synergi til det udendørs blå rum. Mange borgere oplever barrierer for at få vandoplevelser – der er behov for moderniserede og nye anlæg som inviterer alle indenfor. De danske vandfaciliteter bør indgå i den grønne omstilling – der skal skabes mere bæredygtige anlæg med bedre drift.
Problemstilling:
Under dette indsatsområde har vi i alt fem forskellige problemstillinger. Du kan læse mere om dem herunder.
- Plads til alle – flere med i fritidslivet
- Ombyg frem for nybyg
- Bæredygtighed i fokus
- Flerfunktionalitet
Inden for bæredygtig vandkultur arbejder vi med fem initiativer med hver sin problemstilling:
1) Universelt Design i svømmehaller og vandkulturhuse
Et eksempelprojekter på en facilitet som tager fat på ambitionen om universelt design.
Arkitektkonkurrence eller udviklingsproces, evt. i internationalt samarbejde .
- Problemstilling: Gennem LOAs SvømmeHUBs arbejde har vi afdækket en stor mangel på UD-løsninger i de danske anlæg. Mange borgere oplever barrierer for at få vandoplevelser, så der er behov for at moderniserede og nye anlæg, som inviterer alle indenfor.
2) Inde & ude vandkultur
Et eksempelprojekt i kystzonen og en eksempelprojekt ved sø/å.
Støtte til udviklingsprojekt, arkitektkonkurrencer og projektrealisering
- Problemstilling: Der er stort potentiale for synergi imellem det udendørs og indendørs vand – indevandet udgør en beskyttet dannelsesramme for det udendørs, og udevandet kan udnyttes så der kan bespares bassinarealer inde. Ligeledes kan sociale funktioner understøtte foreningslivet både ind og ude.
3) WaterMekka
Et eksempelprojekt med transformation af eksisterende bassinprogram og et nyt eksempelprojekt.
Fokus på leg, dannelse, udfordring, rekrutterer børn/unge/familier uden at det er vandland. Teknik, træning, kompetenceudvikling, udfordring er i centrum.
- Problemstilling: Mange unge kommer ikke i svømmeanlæggene da de fleste anlæg hverken er designet til socialt ophold og udfordring/leg. Der er frafald i teenagere, og behov for at udvikle nye koncepter for indretning af udfordrende vandaktivitetsrum der appellerer til livslang leg og læring i vandmiljø, så svømmefærdighederne kan fastholdes.
4) Helhedsplanlægning på kommunalt niveau
Fremtidssikring af de rette vandfaciliteter bør ske via modernisering og et helhedsblik på kommunernes samlede vandkapacitet.
- Problemstilling: Fremtidssikring af den rette mængde og type ad vandfaciliteter bør ske via et helhedsblik på kommunernes samlede vandkapacitet. Her bør både ud- og indevand tages i betragtning, da disse kan supplere hinanden.
5) Energimodernisering
LOA går ind i et eksempelprojekt hvor der både gennemføres en funktions- og energimodernisering.
LOA afsøger partnerskaber for at skubbe på nationale initiativer til forbedring af klima og energi I de danske vandfaciliteter. eks. med Miljøministeriet
Outcome kan blive anbefalinger til nye faciliteter, evt. udvikle koncept for fremtidens mest energivenlige vandkulturfacilitet.
- Problemstilling: Vandfaciliteter er dyre både i anlæg og drift, og der er et stort klimamæssigt potentiale i at afprøve og udvikle nye grønne løsninger. Fondens undersøgelse om energimodernisering peger på behov for at løfte indsatsen.
Et stærkt samarbejde
Vi samarbejder med Danske Svømmebade og Dansk Svømmeunion.


Spændende eksempler på bæredygtig vandkultur
Et udpluk af projekter, som vi enten har været med til at støtte eller som synes er spændende
Tag kontakt til os
Skulle du sidde med spørgsmål eller har du brug for at snakke med en udviklingskonsulent helt uforpligtende om dit projekt, så tag endelig kontakt til os.

Tjekliste til dit kommende projekt
Tjekliste til dit kommende projekt Læs denne tjekliste igennem, før du opretter en ansøgning i vores system. Her finder du information om kriterier for støtte og meget andet.
Tidshorisont
Når vi har registreret din ansøgning, modtager du en bekræftelse via ansøgningssystemet indenfor fire dage. Herefter kontaktes du af en konsulent for at aftale det videre forløb.