Når biblioteket bliver borgernes dagligstue

I 2018 fik Helsinki sit nye bibliotek, et nyt centralt samlingssted, som udfordrer den konventionelle opfattelse af, hvad et bibliotek er. Lokale og Anlægsfonden har været på besøg på Helsinkis Centralbibliotek Oodi.

Dato 27. oktober af Line Dangkel Jacobsen, kommunikationskonsulent i Lokale og Anlægsfonden

Oodi beskriver sig selv som et samlingssted i tre etager, hvor brugere kan udvide deres horisont, få nye færdigheder og ny viden, gennem tre forskellige atmosfærer fordelt på 10.000 kvadratmeter.

Store dele af bygningen er beklædt med træ med undtagelse af stueetagen som prydes af glasfacader, der sikrer transparens, så man kan se ind på aktiviteterne. For hos Oodi er brugerne i centrum og der er lagt vægt på, at brugerne føler sig velkommen, så de indtager biblioteket, som var det deres egen dagligstue.

“Oodi er en sammensmeltning af bibliotek, forsamlingshus, kulturhus, biograf, eventsted, café, borgerservice, turistinformation og meget, meget mere,” understreger Birgitte Carlsen, udviklingskonsulent i Lokale og Anlægsfonden.

Mere end bøger
Det aktive, men uformelle, ankomstmiljø i grundplansniveau indeholder helt faste elementer som cafe, kulturbiograf, biblioteketsinformation, turistinformation, bogaflevering samt lille udstillingssted.

På første etage er der arbejdspladser, i form af små studierum, samt åbne pladser og et stort læseområde. Desuden er der et stort åbent og aktivt område med plads til samtale og aktiviteter som broderi- og symaskiner, laser og 3D printere, øvelokaler, gaming-lokaler, IT for ældre, fælleskøkken, musikstudie og musikinstrumentudlån.

På tredje etage findes “Book Heaven”, et område hvor de besøgende kan slappe af med bøger og læsning i et stort rum. Det smukke organiske akustiksikrede loft, reducerer snak og tale og gør det muligt for mange at opholde sig i rummet på sammen tid. Stemningen er afslappet og der er både plads til at man kan sidde alene og fælles.

“Oodi er i høj grad et eksempel på, at biblioteket er så meget mere end bogudlån. Her i Helsinki er det alle borgeres dagligstue og kreative værksted. Nogle kommer i grupper og laver noget, nogle kommer alene og flyder ind i det fællesskab, der er. Her er alle aldre, ens kreative talent kan blive udfoldet og udfordret, lær fra dig eller lær af andre i fællesskabet,” siger Birgitte Carlsen, udviklingskonsulent i Lokale og Anlægsfonden.

En levede ramme om nutidige behov
“Oodi er spændende fordi det repræsenterer en ny type kommunal institution hvor aktiviteter pågår parallelt. Borgernes behov er i centrum og det har været bestemmende både for det arkitektoniske udtryk som er meget åbent, og for den måde huset er organiseret. Det er let at orientere sig og bevæge sig mellem de åbne etager, ” siger Anna Hassel, arkitekt i Lokale og Anlægsfonden og fortsætter: 

“Stemningen skifter når man bevæger sig på tværs af de store rum og møder de forskellige aktivitetsoaser. Man kan let stoppe op og tage del eller gå videre. Oodi er en levende ramme om nutidige behov og huset skal leve og reflektere den tid vi lever i men også kunne huse den forandring vi som samfund forventer.” 

Helsinkis Centralbibliotek Oodi ligger i området Töolönlahti og med prominente naboer som Finlandia Hall, Helsinki Musik Centre, museet for moderne kunst, Kiasma, samt Rigsdagen, placerer Oodi sig midt i bydelens kulturmekka.

Fotografer: Kuvio, Maarit Hohteri, Jonna Pennanen, Audrey Shadrin, Risto Rimppi, Ants Vahter, Tuomas Uusheino. 

Billedmaterialet er venligst udlånt af Oodi.

Skip to content