Maltfabrikken er en vigtig brik i årets vinder af Byplanprisen 2021

Byplanprisen 2021 går til Syddjurs Kommune. Lokale ildsjæle og kommunen har sat nye standarder for borgerinddragelse, og kulturhuset ’Maltfabrikken’ er driver for byfornyelse i Ebeltoft.

I Ebeltoft by har man omdannet byens kyststrøg, det gamle købstadsmiljø og bylivet i hverdagen. Maltfabrikken er anker i udviklingen, og et omfattende og unikt borgerdrevent samarbejde, der giver fælles ejerskab til byen, er juryens begrundelse for, at Syddjurs Kommune vinder Byplanprisen 2021. 

”Maltfabrikken er et resultat af, at man har styret udenom en generisk, kommerciel byudvikling og i stedet etableret et kulturhus, der giver byen liv og dynamik. Huset tager udgangspunkt i stedets værdier og kvaliteter. Man har ud fra et bæredygtigt fokus bevaret og transformeret den eksisterende bygningskultur i den tidligere maltfabrik. Den gamle industribygning signalerer, at det er et åbent hus med muligheder for alle. Ikke mindst via initiativer, der bliver til i ungemiljøet ’Rampen’,” siger Oliver Vanges, udviklingskonsulent i Lokale og Anlægsfonden  

Ungemiljøet ’Rampen’ er organiseret af unge for unge – uden indblanding fra voksne. Rampen drives af et 10 – 15 frivillige unge mellem 16 – 22 år i samarbejde med Syddjurs Ungdomsskole. 

Maltfabrikken er et eksempel på, hvordan man i en by kan udvikle engagerende mødesteder med kulturaktiviteter i fokus, som er drevet af stærke lokale ildsjæle.  

Byplanprisen uddeles af Dansk Byplanlaboratorium og Akademisk Arkitektforening til en kommune, region eller en organisation, som har gjort en særlig indsats for at fremme gode, smukke eller innovative bymiljøer.  

Lokale og Anlægsfonden har støttet og udviklet Maltfabrikken. Læs mere og se fotos at projektet her:  

Skip to content