Grunnurin Mentanarhús - kulturhuset i Klaksvík

I 2018 søgte Klaksvík kommune rådgivning og fondsmidler til at skabe et kulturhus i Klaksvík på Færøerne. Ambitionen var at omdannet et gammelt posthus til et kulturelt og mytologisk mødested for byens kultur- og foreningsliv.

D.18.4.2021 af Line Dangkel Jacobsen og Ulf Elbrønd, kommunikationskonsulenter i Lokale og Anlægsfonden.

I Klaksvík på Færøerne er det nye kulturhus ved at tage form. Kulturhuset, Grunnurin Mentanarhús  er en modernisering af en allerede eksisterende bygning, nemlig en sort træbygning, der siden 1966 har fungeret som posthus.

Posthuset blev i sin tid tegnet af den færøske arkitekt Palle Gregoriussen og det har været et stort ønske fra de lokale, at kulturarven respekteres. Derfor har opgaven for arkitekten Ósbjørn Jacobsen været at skabe et nyt indre til huset og nænsomt forandre den oprindelige ydre skal. 

Den store opgave for arkitekten Ósbjørn Jacobsen har været, at skabe et hus der er fleksibelt, så der er plads til mange forskellige behov, brugere og aktiviteter. Derfor har han sammen med resten af tegnestuen, Henning Larsen North Atlatic, brugt lang tid på at tegne et rum af høj kvalitet, særligt med fokus på akustik, æstetik og beklædning.

Stor eksempelværdi
Grunnurin Mentanarhús har en meget stor eksempelværdi, dels fordi det er så gennemarbejdet men også fordi det er et rigtigt stærkt bud på hvad et moderne kulturhus skal kunne.

Kulturhuset kommer også til at understrege at afstanden mellem professionel og amatør ikke behøver at være stor. Men at fælles rammer kan udvikle, bidrage og inspirere brugerne imellem.

Et aktivt greb har netop været at skab en flerfunktionel sal til koncert og teater af meget høj kvalitet, samtidig med at man sikrer gode og lækre rammer til foreningslivet i huset, så huset rummer hele det kulturelle spektrum af udfoldelse.

Skip to content