Byg et ”ufærdigt” kulturhus og skab plads til elastiske fællesskaber er blandt pointerne fra Lokale og Anlægsfondens Trends og Tendenser 2020. Få dem her, og se videointerview med tidligere CEO for et kulturhus i London.
Torsdag den 5. februar
Af: Anna Rex Wittig, faglig formidler i Lokale og Anlægsfonden
Kulturen har mange former og rammer. Lokale og Anlægsfonden arbejder med, hvordan man kan samle professionelle og amatører under samme tag, så de kan lære og inspirere hinanden. Kulturhuset i Klaksvík er et eksempel på det.
Foreningsbaser – fællesskaber hvor forskellige foreninger samles og deler. Vi samles ikke bare, fordi vi har en fælles passion, men også fordi det er rart at være et sted, hvor der er liv og mennesker med andre interesser end vores egne. Det er Foreningshuset i Fjordsgade eksempel på.
Uden for de store kulturelle institutioner er der værdifulde byrum – de åbne byrum. Byrummene har potentiale, fordi de sjældent bliver udnyttet fuldt ud. Her er plads til pause og fordybelse. Det er Sorøs Grønne Scene eksempel på.
Kulturen skaber rum til elastiske fællesskaber. Det er vigtigt at give plads til de selvorganiserede fællesskaber, for de kan fx bruges bystrategisk og til at løfte et udsat boligområde. Det er Bevægelseshuset i Gellerup et eksempel på.
Det ”ufærdige” er en pointe i byens huse, forsamlingshuse og kulturhuse. Hvis rammerne er for fast programmerede fra start, indbyder det ikke til, at man eksperimenterer og udfolder kreativiteten.
Se videointerviewet med Eddie Berg, tidligere CEO for kulturhuset Rich Mix i London – et kulturhus placeret centralt i London, på kanten af et hipstermiljø og et socialt boligområde. Her mødes professionelle og amatører.