Fredag den 9. oktober 2020 blev første spadestik taget til det nye søbad i Skanderborg. Visionen er et rekreativt mødested med plads til foreningslivet med et fokus på universelt design og arkitektur af høj kvalitet.
Dato 20.10.2020 af Line Dangkel Jacobsen, kommunikationskonsulent i Lokale og Anlægsfonden
Der skal i alt sættes 160 betonpæle i Skanderborg sø, ovenpå disse skal det nye søbad på 1.500 m2 ligge. Spektrum Arkitekter har tegnet faciliteten som er på 171 m2, en facilitet med to bassiner og en tribune til ophold og udspring. Under tribunen bliver der plads til grejopbevaring fx stand up paddel boards og polokajakker. Indenfor kommer der til at være et multirum til forskellige aktiviteter, omklædning- og toiletfaciliteter samt sauna, så vinterbaderne kan komme ind og varme sig før den står på det kolde gys.
På den nordlige side af søbadet, kommer turistbåden Dagmar til at få fast kajplads med nye forberede adgangsforhold.
Byens nye mødested
“Mange har ønsket et moderne og attraktivt søbad i Skanderborg, og nu kan vi endelig sætte byggeriet i gang. Med den særlige placering i hjertet af byen bliver søbadet et unikt mødested for folk, der vil bade, dyrke motion på vandet eller bare vil sidde på broen og nyde solen og Skanderborg,” fortæller Frands Fischer, borgmester i Skanderborg.
Skanderborg Søbad er det tredje element i udvidelsen af området, hvor Skanderborg Kulturhus samt kulturtorvet ”Kulturløberen” er de to andre. Kulturløberen er et kulturtorv med opholds- og aktivitetsmuligheder, som forbinder kulturhuset med søbadet, Kulturløberen bliver anlagt i starten af 2021.
Stærkt eksempel på Universelt Design
Både søbadet og kulturtorvet er tegnet med fokus på at skabe et tilgængeligt miljø som er funktionelt, smuk og værdigt og som henvender sig til en bred brugerskare. Netop dét at det universelle designelement er indtænkt og integreret fra start, har stor betydning for projektet.
”Projektet bliver et stærkt eksempelsprojekt, der viser hvordan urbane byrum kan planlægges og tegnes med ligeværdige og innovative løsninger, så vi skaber byrum som henvender sig til en bredere gruppe af brugere og hvor arkitekturen inkluderer og ikke ekskluderer brugergrupper fx grundet alder, fysisk eller funktionsevne. Nu går arbejdet med søbadet for alvor i gang, og aktivitetsområdet vil komme til at trække et væld af fritids- og kulturaktiviteter i bred forstand til. Det bliver spændende at se hvordan dette byrum udvikler sig som mødested,” siger Anna Hassel, arkitekt i Lokale og Anlægsfonden.
Projektet kobler bevægelse og kultur på en ny måde og viser hvordan tilgængelighed netop kan indarbejdes i arkitekturen, så den opleves som værdig og af høj arkitektonisk kvalitet af brugerne. Søbadet og Kulturløberen forvendes at kunne indvies i maj 2021.
Lær mere om Universelt Design her








