BØRN OG UNGE I NATUREN

Skab frirum i naturen til børn og unge og udnyt den bynære natur er blandt pointerne fra Lokale og Anlægsfondens Trends og Tendenser 2020. Få alle pointerne her, og se videointerview med forsker Jan Arvidsen fra Syddansk Universitet.

Torsdag den 5. februar 
Af: Anna Rex Wittig, faglig formidler i Lokale og Anlægsfonden

Mange børn kommer for lidt i naturen. Den sociale ulighed blandt børn i naturen er stor, og flere undersøgelser viser også, at det står skidt til med børn og unges sundhed og bevægelse. Det gælder især teenagepiger.
Mange aktører har fokus på flere børn i naturen. Friluftsrådet sætter spot på det med Naturen år, Nordea-fonden arbejder med særlige indsatser for mere friluftsliv til børn, og Lokale og Anlægsfonden er bl.a. med i initiativet Outdoor Summit.

Vi bruger begrebet aktivt udeliv. Det rammer det brede spænd af friluftslivet på intensitetsskalen – fra madlavning og vandreture i naturen til mountainbike og trailløb.

Aktivt friluftsliv bør være en del af skoler og institutioners hverdag. Det er vigtigt at introducere børn og unge til naturen. Det gør North Shore Surf i Løkken alvor af med friluftsliv på skoleskemaet.

Børn og unge har en bred opfattelse af natur. De kan med fordel introduceres til aktivt udeliv via byens grønne rum. Ryparkens børne- og ungehus er en oase i storbyen for spejdere og rollespillere. Amager Bakke er et eksempel på en avanceret og rekreativ storbyfacilitet til aktivt udeliv.

Skovrejsning skaber nye muligheder. Nye skove, der indrettes til rekreativ brug, kan give børn og unge flere muligheder for aktivt udeliv. Det er True Skov et eksempel på.

Blå rum kan gøre flere børn og unge aktive. Mulighederne for aktiviteter i havet er mange. Cold Hawaii Inland viser, hvordan man kan sænke barrieren for vandsport, så nybegyndere kan prøve kræfter med SUP, surf og andre vandaktiviteter.

SoMe og storytelling. Influencers er en naturlig del af mange unges hverdag – især i fitnessverdenen, hvor unges påvirker hinanden med SoMe. Kan man arbejde med ’friluftslivinfluencers’?

Den bynære natur har potentiale. Naturpark Amager er et eksempel på et bynært naturområde, hvor nye mødesteder på kanten af naturparken skal få flere familier, børn, skoler og institutioner i gang med et aktivt udeliv.

Se videointerviewet med forsker Jan Arvidsen fra Syddansk Universitet, som har undersøgt børns hverdagsudeliv i sin ph.d. Hør hvorfor børn søger naturen og om fire typer af børns uderum, han har identificeret.

Hent Jan Arvidsens oplæg her

Skip to content