Fællesspisning er blevet moderne, men er det bare en smart mode-dille, eller er der en dybere mening med gå i gang med at organisere fællesspisninger? Ny britisk forskning viser, at det er sundt at spise sammen – især psykisk og måske også fysisk.
Tirsdag d. 29. Januar 2019
Af: Eline Lange Hansen, køkkenkonsulent hos Lokale- og Anlægsfonden
Fællesspisning er blevet moderne, men er det bare en smart mode-dille, eller er der en dybere mening med gå i gang med at organisere fællesspisninger? Ny britisk forskning viser, at det er sundt at spise sammen – især psykisk og måske også fysisk. For mange, der har deltaget I fællesspisninger, er dette måske logisk, men nu har vi videnskabens ord for, at der er god grund til at dække op ved langbordet.
Både studiet “Breaking Bread: the Functions of Social Eating” og Oxford Economics’ studie ”The Sainsbury’s Living Well Index” viser, at fællesspisning styrker sociale bånd og livsglæde. For mange foreninger vil det sikkert altid være relevant at styrke fællesskabet blandt medlemmer og frivillige, og her kan fællesspisning altså være et godt redskab.
Oxfordstudiet viser desuden, at mennesker, der ofte spiser alene, har større helbredsudfordringer end mennesker, der ofte spiser sammen med andre. Dette stemmer overens med Madkulturens lignende, danske undersøgelse, Madindeks, fra 2017 . Man kan dog stille spørgsmålstegn ved, om sammenhængen, er at mennesker, der spiser sundt, er mere tilbøjelige til at spise i sociale fællesskaber, eller om det at spise i et socialt fællesskab påvirker en til at spise sundere. Svaret på det spørgsmål, er ikke entydigt.
Fællesspisning styrker det mentale helbred
Men Oxfordstudiet undersøger, hvad det er der gør, at mennesker har det godt og konkluderer, at det fælles måltid spiller en vigtig rolle for menneskes sundhed. Når vi spiser sammen, udløser hjernen hormonet endorfiner, hvilket giver os en følelse af lykke, og dermed har det fælles måltid en positiv indvirkning på vores psykiske helbred. Det er en god grund til at kaste sig ud i at lave fællesspisning.
En fællesspisning behøves ikke være mere kompliceret end et sammenskudsgilde efter træning, men kan også være en fællesmadlavning, hvor andre personer og ressourcer, end dem der normalt løfter fællesskabet, kommer i spil. Det at lave mad sammen kan være en god aktivitet til at skabe nye relationer og giver også mulighed for at vi kan inspirere hinanden med hver vores yndlingsretter og køkkentricks.
Foreningen Madskolen Jorden Rundt har lavet en guide til hvordan du kommer igang med at lave et lokalt folkekøkken. Se deres guide her.
På Lokale- og anlægsfondens nye temasite om “fælleskøkkener i fritidslivet” kan du finde endnu mere inspiration til, hvordan fælles madlavning og fællesspisning bliver en del af dit fritidsliv. Se temasitet her