Regeringen vil løfte indsatsen for kystsikring i Danmark

Lokale og Anlægsfonden ser et stort behov for en fremtidig kystsikring, der ikke begrænser adgangen til kysten, men skaber nye muligheder for rekreative aktiviteter og fritidsliv langs de danske kyster. Nu foreslår regeringen i den kommende finanslov at skyde 500 millioner ekstra i indsatsen for kystsikring.

Onsdag den 22. august 2018

Lokale og anlægsfonden har længe arbejdet for at give kystsikring en stærk organisering og et fagligt afsæt for at skabe nye rekreative muligheder ved kysterne. Nu melder regeringen ud, at de vil afsætte en halv milliard ekstra til kystbeskyttelse over de næste fem år, hvis regeringens kommende finansforslag bliver vedtaget.

”Der er behov for, at vi handler nu og får genopbygget det tabte, så byer, huse og infrastruktur bag klitterne ikke bliver oversvømmet. Det hårde vejr har i mange år slidt på kystbeskyttelsen, og det vil vi nu råde bod med en massiv investering,” siger miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen (V) i en artikel fra danskekommuner.dk

Lokale og Anlægsfonden ser adgangen til vand som et af de allerstærkeste potentialer i Danmark. Derfor har vi med vores nyeste indsats ’Rekreativ Kystsikring’ samlet viden om, hvordan vi kan beskytte mennesker, dyr, natur og huse mod naturens enorme kræfter og samtidig sikre danskerne rekreative oplevelsesmuligheder.

”Årets sommer har vist det vildere end nogensinde. Vi mødes ved vandet, vi hygger os ved vandet, og vi er topaktive ved vandet. Samtidig viser klimaet tænder, og oversvømmelse og voldsomt regnvejr giver store udfordringer – især i havnebyerne landet over. Hos os er vejen klar for, hvordan benyttelse og beskyttelse kan kobles – ved at få arkitekturen og naturen til at smelte sammen i dobbeltfunktionelle løsninger, så rammer vi dobbelt,” siger Esben Danielsen, direktør i Lokale og Anlægsfonden. 

Nørre Vorupør Havnebad
Foto: Esben Zøllner

Lovgivningen er under forandring, og kommunerne får fremover en vigtigere rolle som myndighed i kystzonen. Det betyder, at det bliver lettere at få tilladelse til at kystsikre, hvilket samtidig rummer en fare for at færdslen langs kysterne bliver begrænset.

60 millioner til indsats mod stigende havvand
Realdania har netop indgået et partnerskab med Miljø- og Fødevareministeriet om en ny indsats for beskyttelse mod stigende havvand i byer og vil i de kommende år støtte en række kommuner i at beskytte byer mod oversvømmelse og samtidig skabe attraktive byrum. I alt 60 millioner kroner er afsat.

”Der ligger en stor, fælles samfundsudfordring i at sikre og beskytte byerne mod havvandsstigninger og stormfloder, som kræver samarbejde mellem mange parter. Hvis der ikke gøres noget for at beskytte byerne i de kommende år, vil de estimerede skader stige til cirka 43 mia. kr. om året, hvis vi regner 100 år frem i tiden til år 2117. Det viser en beregning, som COWI har udarbejdet for os. Vi håber, at samarbejdet kan bidrage til, at der bliver udviklet ideer og nytænkende løsninger, så vi i fællesskab kan styrke indsatsen – og at vi samtidig udvikler de enkelte byer i bæredygtig retning,” siger administrerende direktør i Realdania, Jesper Nygård i en pressemeddelelse fra Realdania.

Der er allerede afsat 97 millioner om året til kystbeskyttelse, som fra 2014 og frem til 2024 bliver brugt på at sikre kysten i syv kommuner på den jyske vestkyst, som i særlig grad er udfordret af erosion. Med de 500 millioner ekstra vil beløbet fra 2020 og frem til 2024 næsten blive fordoblet til 185 millioner kroner om året.

Yderligere oplysninger

Adm. direktør Esben Danielsen, Lokale og Anlægsfonden, mobil: 40 59 20 04
Udviklingskonsulent Jens Øyås Møller, Lokale og Anlægsfonden, mobil: 32 83 03 44

Skip to content