Om kort tid går årets idrætstopmøde i luften. Lokale og Anlægsfonden er medarrangør og står i spidsen for en række workshops og oplæg, når idrættens største udfordringer skal endevendes den 10.-11. april.
Af: Jens G. Friis, kommunikationsrådgiver og Anna Rex Wittig, faglig formidler, Lokale og Anlægsfonden
”Med næsten 100 oplægsholdere og over 400 deltagere lever også den sjette udgave af konferencen ‘Idrættens største udfordringer’ i Vejen Idrætscenter den 10.-11. april 2018 op til sit ry som et neutralt mødested, hvor fagfolk fra den brede idrætssektor kan mødes og diskutere sektorens mange udfordringer og potentialer og tanke ny viden og inspiration til hverdagen.”
På konferencen vil du blandt andet kunne debattere og høre om følgende emner:
• Hvordan flytter vi idrætten?
• Drift og styring af offentlige idrætsfaciliteter
• Demokrati og ledelse
• Idrættens sociale rummelighed
• Nye mødesteder – nye samarbejdspartnere
• Idrættens arbejds- og uddannelsesmarked samt idrætsforskning
• Fremtidens arkitektur, rum og rammer for idrætten
• Innovation og ny teknologi
• Idrætshøjskoler i udvikling
• E-sportens fremmarch. Hvem kontrollerer joysticket?
Hvordan flytter vi idrætten?
Indledningsvist vil Esben Danielsen fra Lokale og Anlægsfonden deltage i paneldebat med overskriften ”Hvordan flytter vi idrætten?”
Kurven for idrætsdeltagelse flader ud. Hvad skal der til for at skabe fornyet fremdrift og bedre kvalitet i fremtidens idrætssektor? Sådan lyder ét af spørgsmålene, og udover Esben Danielsen vil fire andre ledere fra forskellige organisationer i idrætssektoren give deres bud på nogle tiltag, som kan skabe fornyet dynamik i idrætsbilledet:
• Direktør Henrik H. Brandt, Idrættens Analyseinstitut
• Formand Holger Kortbek, Danske Sportsfaciliteters Brancheforening
• Næstformand Charlotte Bach Thomassen, DGI/styregruppen Bevæg dig for
livet
• Formand Peder Bisgaard, Dansk Firmaidrætsforbund
Lokale og Anlægsfonden vil herudover være at finde i følgende workshops og sessioner:
Workshop: Nye mødesteder – nye samarbejdspartnere: Tirsdag den 10. april 12.00-13.30
Moderator: Esben Danielsen, direktør, Lokale og Anlægsfonden
Her vil der være fokus på to temaer – landsbyfællesskaber og boligforeningens fælleshus.
Til at perspektivere ”det nye liv i landsbyen”, har vi inviteret programchef Stine Lea Jacobi, Realdania og formand Grith Mortensen, fra Mols I Udvikling. Det kommer blandt andet til at handle om, når kirke, børnehave og idrætshal finder hinanden i nye fælleskaber, og om idrættens muligheder for at blive den samlende kraft i landsbyfællesskaber; hvis vi vel at mærke kan blive lidt bedre til at kigge ud over vores egen silo.
Tema nummer to ”Boligforeningens fælleshus” handler om fælleshuset som det oplagte mødested for idræt og bevægelse. Mange fælleshuse i almene boligområder udnyttes for lidt, men idrætten kan måske blive bedre til at komme der ud, hvor nogle af de medlemmer, de ikke ser i dag, er til at få fat i? Kan fælleshuse og idræt i fællesskab fx være et middel mod parallelsamfund og isolation? Oplægsholdere er Lars Kruse fra DIF Get2sport og Jens Løkke Møller, afdelingschef i BL – Danmarks Almene Boliger.
Innovation og udvikling i idrætssektoren: Tirsdag den 10. april 16.30-17.45
Direktør, Lokale og Anlægsfonden: Esben Danielsen
Udviklingskonsulent, Team Idræt: Oliver Vanges
På denne session vil direktør i Lokale og Anlægsfonden Esben Danielsen komme med et indspark, der har fået følgende overskrift: ”Lokale og Anlægsfonden mellem kulturradikalt smagsdommeri og markedsorienteret produktudvikling. Hvordan skal fremtidens Lokale og Anlægsfonden tage form?
Tenniseksperimentariet i Taasinge: Tirsdag den 10. april 12.00-13.30
Herudover vil udviklingskonsulent fra Lokale og Anlægsfonden: Oliver Vanges fortælle om Tenniseksperimentariet i Taasinge. Tennissporten har haft det svært uden for København og Nordsjælland i de seneste 20 år. I Taasinge forsøger man at vende trenden ved hjælp af et arkitektonisk nyskabende tennislandskab. Hvordan virker det, og kan ideen om ”eksperimentarier” også være vejen til at skabe fornyet liv i andre sportsgrene? Oliver Vanges giver sit bud.
Workshop: Nye mødesteder i naturen: Onsdag den 11. april 13.15-14.45
Moderator: Udviklingskonsulent i Lokale og Anlægsfonden, Team Aktivt Udeliv, Jakob Færch.
Skovrejsningen i Danmark kan blive den største nye idrætsarena i nyere tid. Nye spor og ruter og nye trailcentre er på vej flere steder i Danmark, hvor flere idrætsformer får fælles mødesteder i naturen. Naturen har allerede i dag mange andre aktive, fx spejdere og rollespillere. Potentialet for at hele familien på tværs af interesser kunne have fælles mødesteder ”derude” er tilstede. Men hvordan? Følgende tre eksterne oplægsholdere vil give deres bud:
Sektionsleder Jeppe Lynggaard Thøgersen, Kultur, Fritid & Idræt, Silkeborg Kommune
Jesper Kristiansen, Dansk Center for Rollespil
Lektor Søren Andkjær, Ph.d., Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet
IDAN – Idrættens Analyseinstitut – er afvikler og hovedarrangør af konferencen med Vejen Idrætscenter, Lokale og Anlægsfonden, Sportsfaciliteter.dk og Vejen Kommune som partnere.