Fire typologier på en svømmehal

En svømmehal er ikke bare en svømmehal, men et mødested for både socialt samvær, bevægelse og sport. Det er sjældent, man kan bygge en svømmehal, der kan det hele. Se fire konrete eksempler på et svømmeanlæg her.

Onsdag den 3. oktober 2018

Det er svært at bygge svømmeanlæg, der kan det hele, fordi svømmehaller er meget mere end en facilitet, man kan svømme i. Socialt samvær, forskellige bevægelsesformer og vandsportsaktiviteter er blevet en vigtig del af oplevelsen og forventningen blandt brugerne, når de besøger svømmehallen. Det stiller store krav til anlæggene. Derfor arbejder Lokale og Anlægsfonden med forskellige typologier, som du kan se eksempler på nedenfor.

VALBY VANDKULTURHUS: EN REKREATIV OASE I STORBYEN

Anlægget er ikke et klassiske svømmeanlæg, men et eksempel på et anlæg bygget med en særlig målgruppe i fokus – de rekreative badegæster og legen.

Vandkulturhuset er bygget med et nytænkende design i arkitektonisk og æstetisk høj kvalitet med et asymmetrisk bassin, vandrutsjebane, grotte, modstrømskanal og et integreret legeområde. Et stort varmtvandsbassin giver mulighed for wellnessoplevelser og gode forhold for babyer og nybegyndere.

Det er også et eksempel på, at kvalitet koster og er med et budget på 120 mio. kr. det dyreste af de fire anlæg. Det betyder også, at de er sluppet for byggetekniske fejl og udfordringer, som f.eks. i Taastrup.

Svømmeanlægget egner sig ikke til motionister og elitesvømmere på grund af de mange badegæster og det asymmetriske bassin.
______________________________________________________________________________________________________

VEJEN IDRÆTSCENTER SVØMMEHAL: STEDET DER HAR DET HELE

Dette svømmeanlæg er et eksempel på, at hvis pladsen er der, kan man bygge anlæg, der fungerer for de fleste typer af brugere.

Det består af et stort varmtvandsbassin, udeområde med uopvarmet bassin, sauna og spafaciliteter til wellness, springbassin med vipper, bassiner til motions- og elitesvømmere samt koblingen mellem træningsfaciliteter på land og i vand.

Anlægget er en tilbygning og har kostet 19 mio. kr. (Den Blå Plads)

Men ambitionen om at koble med andre brugergrupper som triatleter eller crossfitudøvere er ikke indfriet.

Se mere om projektet her 
______________________________________________________________________________________________________

TAASTRUP SVØMMEHAL: SVØMMERNES HJEMMEBANE

En klassisk svømmehal hvor målet har været at skabe de bedst mulige forhold for svømmeklubber og motionssvømmere. Det er lykkedes.

Anlægget har 10 x 50 meter baner, som kan adskilles og forkortes, og en hæve-sænke bund som giver mulighed for progression og træning på flere niveauer samtidig.

Det er et eksempel på, at man kan få meget for pengene, men at der kan være faldgruber, når man eksperimenterer med nye og billigere løsninger.

Med en pris på 48 mio. kr. er det et billigt nybygget svømmeanlæg set i forhold til eksempelvis Valby, men det har resulteret i tekniske udfordringer med ventilationsanlæg, gulve og afløb.
______________________________________________________________________________________________________
RINGKØBING SVØMMEHAL: BADEGÆSTERNES MEKKA MED UDSIGT TIL NATUREN

Med panorama udsigt udover fjorden har anlægget et helt unikt præg. Det er et eksempel på, hvordan et klassisk svømmeanlæg kan ombygges til en rekreativ attraktion i lokalområdet med wellnessoplevelser i tæt kontakt med naturen.

Det er også et eksempel på, at det kan være vanskeligt, når flere brugergrupper skal tilgodeses på få kvadratmeter.

To aflange bassiner er blevet udvidet til tre; et 25 meter bassin med forhindringsbane, et dybere udspringsbassin med klatrevæg og et varmtvandsbassin, ny sauna og UV-varmeskab samt adskilt fitnesscenter og hammam.

Renoveringen har kostet 31,5 mio. kr., og anlægget er kommet i mål med mange af visionerne, men det er delvist sket på bekostning af andre af svømmeanlæggets kvaliteter – facilitetens hammam er ikke i brug, og samspillet med udeområdet er ikke indfriet.

Se mere om projektet her

Skip to content