Har idrætsfaciliteter betydning for unges idrætsdeltagelse?

En sammenligning af kvadratmeterprisen for Streetmekka i Viborg og Aalborg med en række idrætshaller viser, at en idrætshal kan være mere end dobbelt så dyr at stable på benene.

Torsdag den 1. marts 2018
Af: Anna Rex Wittig, faglig formidler, Lokale og Anlægsfonden

De rå, industrielle bygninger, der summer af streetkultur og gadeidræt i Viborg, København og Aalborg kræver ikke nær så mange kroner at bygge op, som en idrætshal gør.

Det viser en sammenligning af kvadratmeterprisen for streetmekkaerne med eksempelvis idrætshallen i Ry og Gyngemosehallen i Gladsaxe, som overordnet peger på, at et streetmekka koster halvt så meget som en idrætshal og giver tre gange så høj kapacitet som en idrætshal.

Kvadratmeterprisen for henholdsvis Streetmekka i Viborg og Aalborg er cirka 7.000 kr. pr. kvm, hvorimod kvadratmeterprisen for Ry hallerne er cirka 12.000 kr. og 19.000 kr. pr. kvm for Gyngemosehallen. Ser man derimod på Streetmekka i København er prisen 14.000 pr. kvm og dermed noget højere end i Viborg og Aalborg.

To meget forskellige typer idrætsfaciliter
Men man skal være opmærksom på en række forbehold, når man sammenligner streetmekkaerne med idrætshaller, da der er tale om to meget forskellige typer af idrætsfaciliteter.

Det gælder også, hvilken type idrætsbyggeri man sammenligner med – er der tale om et byggeri i høj, medium eller lav kvalitet? Hvornår byggeriet er opført, og hvad udgangspunktet for etableringen af faciliteten var og den dertilhørende transformering. 

Der er derfor tale om en tommelfingerregel, men generelt set får man mere for pengene pr. kvadratmeter, når man bygger et streetmekka fremfor en idrætshal set ud fra en række parametre, herunder antallet af funktioner, social kvalitet og antallet af forskellige brugergrupper.

Udendørsarealer er fratrukket de beregnede kvadratmeterpriser.

Skip to content