Ny teknologi og praktiske greb har gjort det muligt for en gruppe af børn og unge at udvikle og skabe deres egne byrum. Det har sat skub i det lokale fællesskab og udvikling af byen, viser projektet ‘Børn Bygger Byen’.
Torsdag den 1. marts 2018.
Af: Anna Rex Wittig, faglig formidler, Lokale og Anlægsfonden
Pensler, lasere, boremaskiner og computerspillet Minecraft kan give børn og unge en forståelse for lokalområdets muligheder og potentialer, inddrage dem i et byudviklingsforløb og fastholde deres engagement i processen.
Det viser projektet ’Børn Bygger Byen’, som har undersøgt og eksperimenteret med at inddrage børn og unge i bygge-og renoveringsprojekter i almene boligområder og byområder.
Det er sket via maker-metoder, som er digitale og praktiske værktøjer. Maker-metoderne adskiller sig fra traditionelle høringer, møder og workshops og bygger i stedet på aktivt skabende metoder, hvor børnene er med i både idé- og udviklingsfasen, men også i selve byggeprocessen ved at skabe prototyper til de konkrete byrum. Bliv klogere på maker-metoderne her.
Centrale resultater fra projektet
- Projektet har været med til at styrke fællesskabet i lokalområdet.
- Maker-metoderne har gjort det muligt at gå fra idé til færdige konkrete løsninger i byrummet, og børnene har selv været med til at realisere deres ønsker og behov.
- Maker-metoderne motiverer, fordi man kan flytte sig fra idé til test-produkt hurtigt.
- Der er potentiale i borgerdrevne, midlertidige projekter, der relaterer sig til igangværende byggeri, og det at tænke og handle processerne sammen som en ny strategisk måde at udvikle og bygge på.
- Der er potentiale i Maker-metoderne, som gør, at børnene kan sætte deres aftryk – både på boligområdernes fysiske og sociale udformning.
- Maker-metoderne har været med til at opkvalificere områdeudviklingen.
To cases har været en del af projektet: Byfornyelsesprojektet ’Vi Skaber Os’ i Aalborg Øst i Aalborg Øst og det almene boligområde ’Vi Bygger Blokland’ i Albertslund, hvor børn og unge bygget deres egne bud på, hvordan en god by eller boligområdet skal se ud.
Børn Bygger Byen-projektet er et eksempel på, hvordan generel byudvikling og udvikling af beboerdemokratiet kan foregå på en ny og inspirerende måde, hvor man arbejder mere målrettet og strategisk med prototyper i byggeriets forskellige faser.
Mere om projektet
Lokale og Anlægsfonden er én af samarbejdspartnerne
Lokale og Anlægsfonden står sammen med BL (Danmarks Almene Boligforeninger) og Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet bag projektet i samarbejde med konsulentvirksomheden 12byer, foreningen Maker og Aalborg Kommune.
Mere forskning
Forskningsprojektet ‘Bevæg Byen! Med børn’
Se også forskningsprojektet APEN, ”Bevæg Byen! Med børn”, som undersøger, hvad der sker, når børn er med til at designe og skabe deres egne byrum.